Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

06.07.2019

Deze Europese filmtrips gingen Spider-Man: Far From Home vooraf

door Vertigo

In Spider-Man: Far From Home gaat Peter Parker (Tom Holland) samen met zijn klasgenoten naar Europese steden zoals Venetië, Praag en Londen. Hij is echter niet het eerste Amerikaanse filmpersonage dat een bewogen reis naar Europa maakt.

Before Sunrise, Before Sunset en Before Midnight van Richard Linklater spelen zich achtereenvolgens af in Wenen, Parijs en Griekenland en draaien rond de relatie van de Amerikaanse Jesse (Ethan Hawke) en de Franse Celine (Julie Delpy). Hun romance doet denken aan die van Peter en MJ (Zendaya) in de nieuwe Spider-Man-film.

Net als in National Lampoon’s European Vacation komen verschillende iconische toeristische trekpleisters in beeld, zoals het San Marco-plein in Venetië en de Tower Bridge in Londen. Ze dienen echter enkel om het Amerikaanse publiek een houvast te geven door hen iets herkenbaars te tonen in een verder vreemde omgeving.

Daar Peter gebeten werd door een radioactive spin en zijn schoolreis halthoudt in het Verenigd Koninkrijk, doet de film denken aan John Landis’ An American Werewolf in London. Net als het hoofdpersonage in de horrorfilm lijkt Peter bovendien vervloekt. Hij wordt namelijk gedwongen een superheld in plaats van een gewone tiener te zijn.

Tot slot laat Peter een spoor van vernieling na in Europa, maar keert hij op het einde van de film zonder zorgen terug naar New York. Dat roept herinneringen op aan Paxton (Jay Hernandez) uit Eli Roths Hostel, die na een gruwelijke slachtpartij op een vliegtuig springt en huiswaarts keert.

https://www.youtube.com/watch?v=wHqI8k2251Q

Bron: /Film