Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

07.01.2019

Deze drie scifiklassiekers spelen zich af in 2019

door Vertigo

Een nieuw jaar, een nieuwe reeks voorspellingen uit sciencefictionfilms die niet zijn uitgekomen. 2019 is het jaar waarin onder meer Blade RunnerAkira en The Road zich afspelen. In geen van de drie is de wereld er goed aan toe.

Blade Runner (1982)

Ridley Scotts versie van Los Angeles wordt gekenmerkt door vergevorderde technologie enerzijds en maatschappelijk verval anderzijds – twee typische elementen van de cyberpunk. Van de mensachtige robots aka replicants waar Harrison Fords personage jacht op maakt,  is voorlopig nog geen sprake.

Akira (1988)

Het Neo-Tokyo uit Katshuhiro Otomo’s anime-klassieker heeft te kampen met terreur, een corrupte regering en mensen met telekinetische gaven die al dan niet desastreuze gevolgen kunnen hebben.

The Road (2009)

In John Hillcoats film is tenslotte een groot deel van de mensheid uitgeroeid door een niet nader geduide ramp en gaan het gros van de overlevenden als kannibalen door het leven. Vader Viggo Mortensen en zoon Kodi Smit-McPhee proberen het op een andere manier.


Varia

Ook The Island van Michael Bay en Daybreakers van de Spierig-broers werpen een dystopische blik op 2019. In de eerste denken de hoofdpersonages, gespeeld door Ewan McGregor en Scarlett Johansson, dat de buitenwereld besmet is en in de tweede zwaaien vampieren de plak.