Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

11.06.2020

Details nieuwe Vlaamse film Adil & Bilall onthuld

door Vertigo

Screen Flanders investeert 1.475.000 euro in tien nieuwe audiovisuele producties. Dat maakte Vlaams minister van Economie Hilde Crevits vandaag bekend.

De lijst met ondersteunde producties van de eerste oproep van 2020 omvat onder meer vijf films: Rebel, de nieuwe langspeler van Adil El Arbi & Bilall Fallah, de Vlaamse film Onder de Maas, de IJslandse coproductie Summerlight, and Then Comes the Night en de Duitse jeugdfilms Immenhof – Das große Versprechen en KI.

In Rebel zoekt Nassim, een 13-jarige Marokkaanse jongen, na de dood van zijn vader naar een eigen identiteit. Zijn moeder Leila probeert hem angstvallig weg te houden van zijn oudere broer Karim, een lokale dealer en gangster. Ondanks zijn jonge leeftijd moet Nassim beslissen hoe de rest van zijn leven er zal gaan uitzien.

Voor hun nieuwe speelfilmproject doet het regisseursduo Adil El Arbi & Bilall Fallah opnieuw een beroep op een aantal Vlaamse getrouwen waaronder DOP Robrecht Heyvaert (Patser, Bad Boys For Life) en componist Hannes De Maeyer. De Vlaamse hoofdproducent is Caviar Antwerp.

In Onder de Maas, de nieuwe speelfilm van regisseuse Cecilia Verheyden (Zie Mij Graag, wtFOCK), volgen we een jonge drugsdealer in zijn poging om voor het eerst een grote deal alleen af te handelen.

Zijn ontvoogdingsstrijd verloopt echter niet zonder slag of stoot en hij zal de hulp van oude bekenden nodig hebben om het tot een goed einde te brengen. De film wordt geproduceerd door het Vlaamse productiehuis De Mensen.

In Summerlight, and Then Comes the Night, gebaseerd op de internationale bestseller van Jón Kalman Stefánsson, vertelt een afgelegen dorpje verhalen over de kleurrijke inwoners van deze afgelegen IJslandse microkosmos. Ze vechten tegen de extremen van zomerlicht en winterduisternis, geluk en verdriet, liefde en verraad en het leven zelf.

De IJslandse regisseur Elfar Adalsteins (Sailcloth, End of Sentence) zal voor deze verfilming worden bijgestaan door DOP Frank van den Eeden (Girl, De Patrick). In de hoofdrollen van deze mozaïekfilm zullen Ólafur Darri Ólafsson (Trapped, The Minister), Sveinn Ólafur Gunnarson (Stella Blómkvist) en Heida Reed (Stella Blómkvist, Poldark) te zien zijn. Polar Bear coproduceert de speelfilm voor Vlaanderen.

De Duitse jeugdfilm Immenhof – Das große Versprechen is de tweede speelfilm uit de populaire Duitse franchise waar paarden centraal staan.

In deze sequel wordt het racepaard Cagliostro, na te zijn vergiftigd, verstopt op de Immenhof-manège. Wanneer Lou merkt dat hij ook daar niet veilig is, vlucht ze met hem de nacht in. Ze belooft de hengst dat hij nooit meer aan een race zal moeten deelnemen.

De Duitse speelfilm in regie van Sharon von Wietersheim (Immenhof – Das Abenteuer eines Sommers) wordt in België gecoproduceerd door Velvet Films en zal met een deels Vlaamse ploeg worden ingeblikt. Vlaamse componist Hannes De Maeyer (Black, Patser) zal net als voor de eerste speelfilm de score voor zijn rekening nemen.

KI is de tweede Duitse jeugdfilm uit deze oproep. In de film maken we kennis met de elfjarige Ben en zijn avatar KI, de sterren van de multiplayergame Gnomicon. In het spel wordt Ben bewonderd om zijn skills maar in het echte leven slaagt hij er maar moeilijk in om vrienden te maken. Deze film in regie van Felix Binder (Club der roten Bänder) wordt voor Vlaanderen gecoproduceerd door Potemkino Port.

Naast vijf speelfilms kunnen ook vier internationale fictiereeksen op de steun van het fonds rekenen: Crossroads, Fractures, Hidden Assets en Renaissances. Meer informatie over de ondersteunde producties vind je hier.