Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

25.01.2017

Denzel Washington, Emma Stone en tal van anderen reageren op hun Oscarnominaties

door Marlies Hamal

Na de bekendmaking van degenen die kans maken op een Academy Award, werden de kersverse genomineerden naar goede gewoonte gevraagd om een korte reactie. Hieronder een overzicht.

Denzel Washington werd genomineerd voor Beste Acteur in Fences. Daarbovenop werd het drama, dat ook door Washington geregisseerd werd, genomineerd in de categorie Beste Film: “Ik wil de Academy bedanken voor deze erkenning en om op deze manier hulde te brengen aan de prachtige woorden van August Wilson. Ik had geluk dat ik dit project toevertrouwd kreeg en dat ik de kans kreeg om samen te werken met de fantastische Viola Davis en de rest van mijn getalenteerde cast en crew.” Ook Viola Davis werd genomineerd voor haar vertolking in Fences. Zij maakt kans op in de categorie Beste Vrouwelijke Bijrol: “Bedankt aan de Academy om deze bijzondere, belangrijke film en mijn werk erin te erkennen. Bedankt Denzel om alles in goede banen te leiden!”

Musical La La Land sleepte veertien nominaties in de wacht, waaronder die van Beste Actrice voor Emma Stones vertolking: “Wat een ochtend. Ik ben zo dankbaar voor deze eer en zo blij dat ik dit gevoel kan delen met de rest van mijn La La Land-familie. […] Ik ben zo blij dat de film bij het publiek aanslaat. Hopelijk wordt iedereen die de film gezien heeft er blij van. Dit is meer dan we ooit hadden durven dromen en we kunnen niet wachten om het samen te vieren.” Haar co-ster in de film, Ryan Gosling, werd genomineerd voor Beste Acteur: “Ik ben de Academy erg dankbaar om mijn vertolking in La La Land te nomineren. Het was een gezamenlijke inspanning, dus het is fantastisch dat ook wat anderen aan de film bijdroegen erkend wordt.” Damien Chazelle, genomineerd voor Beste Regisseur, kon het nog niet helemaal geloven: “Ik ben sprakeloos. Het duurde even eer ik het kon geloven. Ik ben in Peking om de film te promoten en ik liep onmiddellijk naar Ryans hotelkamer. Hij was met Emma aan het Facetimen, dus we schreeuwden allemaal gewoon een paar minuten tegen elkaar.”

Michael Shannon maakt kans op de titel van Beste Mannelijke Bijrol voor zijn rol in Nocturnal Animals: “Ik ben dolbij. Ik heb met veel plezier deze film gemaakt. Ik zou eender waar en eender wanneer met Tom Ford samenwerken. Fijn om een beetje goed nieuws te krijgen temidden van dit bloedbad, bij wijze van spreken.”

Viggo Mortensen werd genomineerd voor Beste Acteur voor zijn rol in Captain Fantastic: “Kleine films als deze maken niet snel kans. Soms kan eentje ertussen glippen en vragen mensen zich af hoe dat kan. Maar ik denk dat we onze plaats meer dan verdiend hebben.”

Andrew Garfield is nog een kanshebber voor het beeldje van Beste Acteur. Hij vertolkte de rol van Desmond Doss in het waargebeurde Hacksaw Ridge: “Ik ben blij dat de mensen op deze manier reageren op een verhaal over bescheidenheid, liefde en je medemens helpen, iets dat de wereld op dit moment wel kan gebruiken.” Mel Gibson regisseerde het oorlogsdrama, en haalt daarmee een nominatie voor Beste Regisseur en Beste Film binnen: “Wat is er mooier dan de nominaties te kunnen beluisteren terwijl ik mijn pasgeboren zoon in mijn armen houd! Dit is een hele eer. […] De nominaties voor onze film zijn te danken aan elke persoon die meewerkte aan Hacksaw Ridge en aan elke soldaat die offers bracht door te vechten voor zijn land, inclusief Desmond Doss.”

Manchester by the Sea stak ook enkele nominaties op zak, waaronder Casey Affleck voor Beste Acteur: “Deze film maken was een geweldige ervaring. Het is allemaal erg overweldigend. Het betekent veel meer voor mij dan 10 jaar geleden. Ik ben regisseur Kenneth Lonergan enorm dankbaar. Het was een sprong in het duister.” Zijn tegenspeelster in de film, Michelle Williams, werd genomineerd voor Beste Vrouwelijke Bijrol: “Deze film maken was enorm lonend en dat was niet mogelijk geweest zonder onze onverschrokken leider Kenneth Lonergan. […] Proficiat aan de andere genomineerden. Het is een hele eer om in deze categorie tussen zulke fantastische vrouwen te mogen staan.”

In die categorie staat ook Nicole Kidman, die genomineerd werd voor haar rol in Lion: “Ik wil de Academy bedanken voor hun erkenning van deze film. Maar in de eerste plaats wil ik de familie Brierley bedanken, die hun verhaal met de wereld wilden delen.” Dev Patel speelt Kidmans geadopteerde zoon in de film en werd daarvoor genomineerd voor Beste Mannelijke Bijrol: “Om eerlijk te zijn heb ik het nieuws nog niet helemaal verwerkt. Maar ik kijk naar de prachtige lachende gezichten om mij heen en ik voel een overweldigend gevoel van dankbaarheid. Wat dit moment zoveel ontroerend maakt, is het feit dat ik nu in India ben. […] Lion laat nog maar eens zien dat liefde niet bepaald wordt door de kleur van je huid, niet door ras, geslacht, geaardheid, sociale stand of afkomst. Dat is een boodschap die ik met trots mee help verspreiden in deze onzekere tijden.”

Isabelle Huppert, die de hoofdrol vertolkt in Paul Verhoevens Elle, maakt kans op het beeldje voor Beste Actrice: “Ik ben de Academy ongelooflijk dankbaar. Het doet me enorm veel plezier en het is een hele eer. Deze film betekent zoveel voor mij, en met deze nominatie wordt Paul Verhoeven ook beloond.”

In dezelfde categorie staat ook Loving-actrice Ruth Negga: “Het was een enorme eer om het ongelooflijke verhaal van Richard en Mildred Loving te mogen vertellen. Zij zijn het bewijs dat gewone mensen ongelooflijke dingen kunnen doen. Om vandaag deel te mogen uitmaken van een groep fantastische vrouwen, betekent erg veel voor mij.”

Natalie Portman werd ook genomineerd voor Beste Actrice voor haar vertolking in Jackie: “Jackie Kennedy was een toonbeeld van kracht, medeleven en integriteit. Ze gaf ons land hoop op een moment waarop dat het meest nodig was. Het was een grote eer om haar in deze film te mogen vertolken.”

Moonlight werd acht keer genomineerd, waaronder een nominatie voor Mahershala Ali voor Beste Mannelijke Bijrol. Ali is daarnaast ook te zien in Hidden Figures, die genomineerd werd voor Beste Film: “Ik ben zo trots dat ik de kans kreeg om zowel aan Moonlight als aan Hidden Figures een kleine bijdrage te kunnen leveren. Ik wil mijn vrienden, collega’s en de rest van de cast feliciteren die door de nominaties voor beide films ook erkenning kregen.” Naomie Harris werd voor ook haar rol in Moonlight genomineerd, voor Beste Vrouwelijke Bijrol: “Moonlight ontroert velen, in deze tijden waarin mensen op zoek zijn naar liefde in de wereld. […] Het was een eer om mee te mogen gaan op Barry Jenkins’ en Tarell McCraney’s prachtige reis.”

Meryl Streep zorgde misschien wel voor de beste reactie. Zij werd genomineerd voor Beste Actrice voor haar rol in Florence Foster Jenkins en brak zo het record van meeste Oscarnominaties ooit, dat al op haar naam stond. Streep werd in totaal al twintig keer genomineerd. Ze reageerde kort, maar duidelijk, door deze GIF van zichzelf door te geven:

Meryl Streep, GIF

Bron: The Hollywood Reporter