Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

17.08.2021

Denis Villeneuve vergelijkt simultane HBO Max-release Dune met bootje varen in badkuip

door Vertigo

Denis Villeneuves Dune is bedoeld als het eerste deel van een tweeluik en de regisseur denkt dat coproducenten Warner en Legendary hem ook het andere deel zullen laten maken. Dat zou de tweede helft van Frank Herberts Dune-roman beslaan.

“De voorbije decennia kregen we te horen dat het boek onmogelijk was om te verfilmen en volgens mij denken de studio’s dat nog steeds,” grapt Villeneuve.

“We moesten eerst en vooral bewijzen dat we een prachtige, populaire film konden maken en ik denk dat we daarin zijn geslaagd,” vervolgt hij. “Iedereen bij Warner en Legendary staat volledig achter het project.”

“Ze houden van de film en dus zou hij het volgens hen heel slecht moeten doen aan de box-office om Dune: Part Two uit te sluiten. Ze zijn trots op Dune en willen verderdoen. Bovendien hebben ze toch al de helft van het tweeluik gemaakt. Ik ben heel optimistisch.”

Net als Warners andere 2021-films verschijnt Dune in de VS tegelijkertijd in de bioscoop en op HBO Max, een beslissing waar Villeneuve felle kritiek op uitte.

“De pandemie is de vijand van cinema en de filmsector staat momenteel enorm onder druk, dat snap ik,” zegt Villeneuve. “Ik ben echter nog steeds niet tevreden.”

Dune bekijken op tv is als met een speedboat varen in je badkuip,” vervolgt hij. “Ik vind het belachelijk. Het is een film die bedoeld is als eerbetoon aan de bioscoopervaring.”

Villeneuve werkt momenteel aan het script van de tweede Dune-film en zegt dat hij zich weer acht jaar voelt. Eerder zei hij dat het vervolg vanuit het standpunt van Zendaya’s personage Chani zal verteld worden.

Bron: IndieWire

Lees meer over: