Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

02.08.2020

Denis Villeneuve openhartig over Dune-droom tijdens masterclass

door Vertigo

Dune is Denis Villeneuves droomproject en tijdens een masterclass naar aanleiding van het Shanghai International Film Festival heeft de regisseur verteld dat hij er al heel zijn carrière naar toewerkt.

“Toen ik nog films met kleinere budgetten maakte in Canada was scifi buiten mijn bereik,” zegt hij. “Toen ik in Hollywood aankwam en films met groter budgetten begon te maken, bleef men mij vragen wat mijn droomproject was en ik antwoordde Dune.”

Voor het zover was, liet Villeneuve zich al beïnvloeden door Dune. Door het boek wou hij naar eigen zeggen in nauwer contact zijn met de eindeloosheid van de woestijn. Vandaar dat de woestijn een rol speelt in zijn films Incendies, Sicario en Blade Runner 2049.

Bovendien begon hij reeds als kind aan een Dune-verfilming om zijn angsten te bedwingen. “Als kind was ik heel bang van de wereld en kon ik enkel in slaap vallen door verhalen te ontwerpen in mijn hoofd,” zegt hij en voegt eraan toe dat hij samen met zijn jeugdvriend storyboards voor een Dune-film maakte om tot rust te komen.

Verder zegt Villeneuve dat hij zich door de coronacrisis zal moeten haasten om de film af te krijgen tegen de releasedatum midden december. Door de pandemie kunnen de geplande reshoots namelijk pas binnenkort plaatsvinden.

Bovendien moet hij alleen aan de visuele effecten en de montage werken in Montréal terwijl zijn crew in Los Angeles verblijft. Volgens Villeneuve is het vooral pijnlijk om niet samen met zijn monteur Joe Walker in één ruimte aan de film te kunnen werken.

“Ik dacht dat het mogelijk zou zijn vanop afstand, maar ik besef nu dat een film monteren sterk lijkt op muziek maken met iemand,” zegt de regisseur. “Je moet je in dezelfde ruimte bevinden of je hebt niet dezelfde menselijke interactie, spontaniteit en energie.”

https://youtu.be/JIdV7AWd3ns

Bron: The Playlist

Lees meer over: