Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

27.06.2019

Del Toro, Reeves en co. steunen Italiaanse filmorganisatie na aanval fascisten

door Vertigo

Tijdens een openluchtvertoning van Paul Schraders First Reformed op 16 juni in Rome zijn vier aanwezigen brutaal aangevallen door fascisten. Ze hadden het op een man met een T-shirt van Cinema America, de organisatie van de voorstelling, gemunt.

Drie avonden later werd ook de vriendin van oprichter Valerio Carocci hardhandig aangepakt als waarschuwing naar hem toe. Cinema America wordt door sommigen als extreemlinks aanzien, maar volgens Carocci is er een andere reden waarom hij de aandacht van de toenemende extreemrechtse beweging in Italië heeft getrokken.

“Men is bang omdat we door middel van kunst zowel een links als een rechts publiek bereiken,” zei hij en kreeg de steun van filmfiguren zoals Francis Ford Coppola, Alfonso Cuarón, Keanu Reeves, Willem Dafoe, Spike Lee en Guillermo del Toro.

Na een oproep van festivaldirecteurs Alberto Barbera (Venetië) en Antonio Monda (Rome) ondertekenden zij een brief van Cinema America waarin stond: “Iemand met geweld je visie opleggen, is onaanvaardbaar. Je kwetst er zowel kunst, cinema als de hele wereld mee.”

Cinema America laat zich alvast niet afschrikken en laat alle geplande screenings, waaronder één van La Haine in aanwezigheid van Mathieu Kassovitz, doorgaan.

Bron: IndieWire