Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

09.08.2022

Decision to Leave: Oldboy-maestro Park Chan-wook gaat Vertigo en Basic Instinct achterna (recensie)

door Chris Craps

Na zijn buitenlandse uitstapje The Little Drummer Girl trekt de Zuid-Koreaanse meester Park Chan-wook (Oldboy, The Handmaiden) terug naar zijn thuisland voor een Hitchcockiaanse romance die veel overeenkomsten vertoont met een aantal klassiekers, maar ook heel persoonlijk en origineel is.

De rechercheur, de femme fatale, de onmogelijke liefdesrelatie, de locatie op de scheidingslijn tussen land en water: het zijn slechts enkele karakteristieken die Decision to Leave helemaal binnen het toch wel heel Amerikaanse genre van de film noir sleuren. Chan-wook gaat echter een andere richting uit dan Hitchcocks necrofiele romance Vertigo, Jonathan Demmes van paranoia doordrongen The Last Embrace, Paul Schraders uitgesproken moralistische American Gigolo en Paul Verhoevens seksmysterie Basic Instinct.

De tragische held is hier Hae-joon (Park Hae-il), een zachtaardige maar vlijtige flik uit Busan, die in tegenstelling tot veel andere noir-protagonisten geen eenzaat is met een voorliefde voor alcohol, maar een gelukkig gehuwd man. Er is wel een kleine hindernis: hij en zijn vrouw wonen apart, want zij werkt op het platteland en hij in de stad. Hae-joon, die aan slapeloosheid leidt, krijgt de zaak die hij altijd al wilde wanneer een man dood wordt aangetroffen aan de voet van een berg. Hij raakt helemaal geobsedeerd wanneer hij Seo-rae (Tang Wei uit Lust, Caution), de Chinese weduwe van het slachtoffer, leert kennen. Heeft zij haar man vermoord?

Het knappe aan Decision to Leave zit hem in de complexe relatie tussen de rechercheur en de femme fatale, die Chan-wook onthult in een narratieve structuur die als een labyrint aanvoelt waaruit de protagonist misschien nooit zal kunnen ontsnappen. Daarnaast heb je nog de geweldige fotografie en de enorme uitstraling van Wei, die weinig hoeft te doen om de sensualiteit van een Sharon Stone ten tijde van Basic Instinct te overtreffen.

Voor sommige toeschouwers zal de complexiteit van de verhaalstructuur in combinatie met de lange speelduur misschien net iets te veel van het goede zijn, maar Decision to Leave is zo’n film die alleen maar beter wordt bij elke nieuwe kijkbeurt. Om nog jarenlang te koesteren, dus.

>>Klap

Park Chan-wook (Oldboy) gaat op een persoonlijke manier Vertigo en Basic Instinct achterna met een labyrintische film noir over een rechercheur die gefascineerd raakt door een weduwe die mogelijk haar man om het leven bracht. Met een fantastische Tang Wei als femme fatale.

Regie Park Chan-wook
Cast Tang Wei, Park Hae-il, Lee Jung-hyun
Speelduur 2u18
Vanaf 10 augustus in de bioscoop