Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

17.08.2021

Debra Winger openhartig over seksisme op An Officer and a Gentlemen-set

door Vertigo

Debra Winger heeft onthuld dat ze geconfronteerd werd met seksisme tijdens de opnames van het romantische drama An Officer and a Gentlemen. Winger vertolkte de love interest van Richard Geres personage en kreeg een Oscarnominatie voor de film.

Volgens enkele mensen op de set zag Winger er ‘opgeblazen’ uit en dus kreeg ze pillen waardoor ze water zou ophouden en er slanker zou uitzien.

“Ik was zo jong dat ik niet eens wist wat die pillen waren,” zegt Winger, die toen 26 was. “Ik gaf ze terug en zei dat ik ze niet zou nemen. Het hele idee leek me belachelijk, maar iemand anders was misschien gezwicht.”

Winger weet niet waar ze precies het zelfvertrouwen vandaan haalde om voor zichzelf op te komen. “Mijn moeder heeft me dat in elk geval niet geleerd,” zegt ze.

“Ik was als kind niet omringd door geweldige mannen,” vervolgt ze. “Ik voelde me gewoon sterk genoeg om nee te zeggen tegen die fucking klootzakken op de set.”

Verder vertelt Winger dat ze ondanks drie maanden training met de Chicago Cubs de honkbalfilm A League of Their Own de rug toekeerde toen Madonna erin werd gecast.

A League of Their Own gaat over de oprichting van de Amerikaanse vrouwelijke honkballiga AAGPBL, maar volgens Winger heeft regisseuse Penny Marshall er een ‘Elvis Presley-film’ van gemaakt.

“Hoe entertained het eindresultaat ook is, hou je er geen bewondering voor de vrouwen die de AAGPBL hebben opgericht aan over,” zegt Winger. “Je vraagt je eerder af of de film waargebeurd is.”

Winger werd vervangen door Geena Davis, maar werd toch betaald. “Het was de enige keer dat de ‘pay-or-play‘-clausule van mijn contract werd nageleefd,” zegt de actrice.

“Ik kreeg met andere woorden mijn loon, ook al speelde ik niet in de film mee,” vervolgt ze. “Dat is een moeilijke zaak om te winnen in een rechtbank.”

Bron: IndieWire