Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

09.04.2020

De zaak Alzheimer en sequels worden als negendelige reeks uitgezonden op Eén

door Vertigo

Eén brengt de trilogie rond commissaris Vincke (Koen De Bouw) en inspecteur Verstuyft (Werner De Smedt), gebaseerd op de boeken van misdaadschrijver Jef Geeraerts, naar het kleine scherm.

De zaak Alzheimer, Dossier K. en Het tweede gelaat, rond commissarissen en vrienden Erik Vincke en Freddy Verstuyft van de Antwerpse politie, zijn elk in drie delen te zien op Eén vanaf woensdag 22 april. Elke reeks is telkens na de eerste uitzending op televisie integraal op VRT NU te bekijken.

Beginnen doet Eén natuurlijk met het bioscoopsucces De zaak Alzheimer van Erik Van Looy. In deze thriller komt het rechercheduo Vincke en Verstuyft na de moord op een topambtenaar huurmoordenaar Angelo Ledda (Jan Decleir) op het spoor. Ledda, die de ziekte van Alzheimer heeft, besluit om achter zijn eigen opdrachtgevers aan te gaan. De zaak Alzheimer is nog steeds een van de best bekeken Vlaamse films aller tijden.

De zaak Alzheimer is en blijft een mijlpaal in de Vlaamse filmgeschiedenis: en op Amerikaanse leest geschoeide, stijlvolle, spannende genrefilm,” zegt Jan Verheyen, de regisseur van Dossier K. en Het tweede gelaat.

“Wat mij persoonlijk boeit in de boeken van Jef Geeraerts is dat ze psychologisch complex zijn,” vervolgt hij. “Ze gaan over mensen van vlees en bloed, vaak moreel ambigue, die worstelen met de realiteiten van een moreel corrupte samenleving en de impact van hun werk op hun leven.”

Vanaf 13 mei volgt Dossier K., waarin Vincke en Verstuyft een brutale clanoorlog van de Albanese maffia in Antwerpen proberen te bedwingen.

Vanaf 3 juni is het sluitstuk Het tweede gelaat te zien: de commissarissen worden geconfronteerd met een seriemoordenaar. Een overlevend slachtoffer drijft een wig tussen de twee vrienden.

“We hebben vijf jaar aan het scenario van Dossier K. gesleuteld, want snel-snel met een flauw afkooksel inhaken op het succes van De zaak Alzheimer was geen optie,” zegt Erik Van Looy, de regisseur van De zaak Alzheimer en de scenarioschrijver van Dossier K. (samen met Jan Verheyen en Carl Joos).

“We wilden opnieuw topwerk afleveren, op alle niveau’s,” vervolgt hij. “En wat voor ons héél belangrijk is: Dossier K. heeft net als de eerste film een ziel. Het is een dieper, scherper en emotioneler verhaal dan we in het misdaadgenre gewoon zijn, een verhaal over mensen.”

“Het duo Vincke en Verstuyft heeft een sterke evolutie doorgemaakt doorheen de films, met Het tweede gelaat als waardige afsluiter voor het verhaal dat we met De zaak Alzheimer zijn gestart,” besluit hij.