Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

11.02.2015

De wedstrijd

door Jimmy Van der Velde

De krokusvakantie staat voor de deur, dus zijn animatie- en jeugdfilms weer alomtegenwoordig in de zalen. Vanaf deze week kunnen de jongsten alvast terecht bij het Deense De wedstrijd, ook wel gekend als MGP Missionen, een keurig niemendalletje over ambitie, cultuurverschillen en het contrast tussen leven in de stad en in een pittoresk vissersdorp.

De film gaat van start met de jonge Karl die samen met moederlief naar Kopenhagen verhuist. Een hele verandering vergeleken met de rustieke omgeving waar hij eerder zijn dagen sleet. Hij komt terecht op een nieuwe school, waar hij de Indische Sawsan ontmoet. Beide delen ze een passie voor muziek. Sawsan wil deelnemen aan een zangwedstrijd, maar haar vader verbiedt het haar. Het jonge duo besluit dan maar om Denemarken te doorkruisen om de droom van het meisje te verwezenlijken.

Een ambitieus verhaal brengt deze film niet en de hele mise-en-scène voelt als een samenraapsel van verschillende stijlen. Het voornaamste doel van De wedstrijd is om een inspirerend verhaal te brengen voor jongeren en om hun moreel kompas bij te schaven. Maatschappelijk relevante thema’s als religie en cultuur worden op kindvriendelijke wijze aan de man gebracht. De film kan een jonge tiener dan ook nuttige dingen bijbrengen over hoe om te gaan met de veranderende en multiculturele wereld waarin hij of zij zich bevindt.

Zich in je filmgeheugen nestelen doet de film niet. Toch zien we liever een jeugdprent met een boodschap die op een simpele manier in elkaar is gebokst dan een hyperactieve Disney Channel-film.

>>KLAP

Culturele grenzen worden doorbroken en religieuze verschillen worden onder de mat geveegd in dit sympathiek Deens jeugdavontuur. Denk aan Bend it Like Beckham, maar ditmaal met een zangwedstrijd als de motor van het inspirerende verhaal.

Regie Martin Miehe-Renard
Cast Johanna Bruel, Sylvester Espersen Byder
Speelduur 1u35
Vanaf 11 februari in de bioscoop

@TheJimeister