Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

08.10.2014

De Verenkoning

door Jimmy Van der Velde

Tijdens het bekijken van deze animatiefilm moest ik terugdenken aan iets wat Gioia Smid – regisseur van Pim & Pom: Het grote avontuur – enkele maanden geleden vertelde aan Vertigo: “Je moet kinderen niet te veel als kinderen behandelen. Alle dingen die voor ons belangrijk zijn, zijn op een bepaald niveau ook belangrijk voor hen.” Het is duidelijk dat Verenkoning-filmmaker Esben Toft Jacobsen die filosofie ook aanhangt, want naast een onschuldig kinderavontuur bevat deze animatieprent ook de nodige volwassen thema’s.

Het verhaaltje begint met een tragische gebeurtenis, de moeder van het kleine konijntje Johan wordt namelijk ontvoerd. Overmand door verdriet neemt Johans vader hem mee op zee om hem te beschermen tegen het gevleugelde booswicht. Toch wil de kleine deugniet zijn mama terugvinden en de Verenkoning confronteren. Uiteindelijk belandt hij in de wereld van de titelfiguur en begint hij aan zijn zoektocht.

Opvallend in deze film zijn de subtiele metaforen die aan het oppervlak komen drijven en perfect nadenkvoer vormen voor kleine kinderhersentjes. Zo is De Verenkoning voornamelijk een verhaal over de dood en afscheid nemen, maar Jacobsen verpakt het in een fantasierijk verhaal gevuld met kleurrijke figuren zodat de onderhuidse thema’s de film nooit volledig inpalmen. Een bewonderenswaardige aanpak die loont, zowel voor de allerkleinsten als voor de volwassen die met hun kroost naar de bioscoop trekken. De film behandelt complexe levensmechanismen zonder ooit zelf in een complexe premisse te vervallen.

Dat de film prachtige animaties en composities hanteert, is enkel maar een pluspunt. De kleuren spatten van het scherm en de makers doen hun best om het geheel een eigen karakter mee te geven. Dat maakt dat dit fijne Zweedse filmpje niet in het vaarwater komt van giganten als Pixar en Disney.

Het is eens iets anders dan al dat Amerikaans animatiegeweld.

>>Klap

Heldhaftige kinderharten zullen ongetwijfeld sneller kloppen tijdens deze avontuurlijke zoektocht van het moedige konijntje Johan naar zijn mama. Een fantasierijke animatiefilm met volwassen thema’s en een vleugje The Wizard of Oz.

Regie Esben Toft Jacobson
Cast Noaquin Mandias, Alexander de Bruijn
Speelduur 1u18
Vanaf 8 oktober in de bioscoop

@TheJimeister