Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

05.10.2015

De tijdreis-topper van… Jimmy Van der Velde

door Jimmy Van der Velde

Koen De Graeve stuurt in Terug naar morgen gretig e-mails naar het verleden. Het levert een fijne Vlaamse scifi-prent op en inspireerde ons om de favoriete tijdreisfilms van de Vertigo-redactie te delen.

Webredacteur Jimmy Van der Velde kiest voor een tijdreis-klassieker van het korte soort.

La jetée (1962, Chris Marker)

Het Franse La jetée is een vreemde eend in de bijt binnen het tijdreis-genre. Eerst en vooral is het een kortfilm van nog geen dertig minuten lang. En ten tweede bestaat de film bijna volledig uit aan elkaar gemonteerde foto’s. Een curiosum dat enkel cinefielen boeit, zou je denken. Misschien, maar de film inspireerde talrijke filmmakers – 12 Monkeys van Terry Gilliam is een losse remake van La jetée  – en injecteerde het subgenre met elementen die later in nog vele andere tijdreis-films zouden terugkeren.

Wat maakt van deze film een tijdreis-prent? Na Wereldoorlog III leeft wat is overgebleven van de mensheid onder de grond. Wetenschappers proberen proefkonijnen naar het verleden en de toekomst te sturen om het heden te redden. Het lukt met één man, die in de periode voor de oorlog belandt en geplaagd wordt door een gebeurtenis uit zijn jeugd.

Het meesterwerk van Marker kruipt vanaf de eerste kijkbeurt onder je huid. Door de opeenvolging van stilstaande beelden geeft de regisseur zowel aan het verleden, het heden en de toekomst een koude en afstandelijke sfeer, die nog sterker wordt benadrukt door de aanwezige voice-over. Het is alsof je kijkt naar een visuele symfonie van lang vervlogen herinneringen en post-apocalyptische nachtmerries. Toch is het opmerkelijk hoe doeltreffend de vertelling werkt en hoe onbehagelijk het gevoel is waarmee de film je achterlaat.

Moraal van het verhaal? Moeilijk te zeggen, want La jetée staat open voor verschillende interpretaties. Duidelijk is dat het manipuleren van het verleden, het heden en de toekomst geen makkie is. Wat te doen met die herinneringen die ons plagen? Wat te doen met die onzekere toekomst die met een rotvaart op ons afstevent? Marker had ook geen eenduidige antwoorden voor die vragen, maar maakte er wel een topprent over.

 

De tijdreis-topper van Ruben Nollet vind je hier!
De tijdreis-topper van Eline Van Hooydonck vind je hier!
De tijdreis-topper van Niels Putman vind je hier!
De tijdreis-topper van Chris Craps vind je hier!

@TheJimeister