Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

25.08.2014

De inspiratie van Welp

door Jimmy Van der Velde

Vrijdag is het zover: dan wordt de trailer van Jonas Govaerts’ Vlaamse horrorprent Welp eindelijk op de wereld losgelaten. De Facebookpagina van de film telde de afgelopen dagen af door de promofilmpjes van de belangrijkste filmische inspiratiebronnen te delen. In afwachting zetten wij ze hier op een rijtje!

The Goonies (1985) van Richard Donner

In Welp wordt een jonge scoutgroep geterroriseerd door een lokale psychopaat. In de jeugdklassieker The Goonies trekt een bende jongeren op avontuur om een piratenschat te vinden. In beide films speelt jeugdige heldhaftigheid dan ook een centrale rol.

 

Christine (1983) van John Carpenter

De film over een kwaadwillige auto is vooral een inspiratiebron voor Welp-componist Steve Moore. Horror met een retrokantje?

 

Suspiria (1977) van Dario Argento

Er wordt in Welp naar verluidt rechtstreeks geknipoogd naar dit Italiaanse horrormeesterwerk. Govaerts en co. kennen hun klassiekers!

 

Zoltan, Hound of Dracula (1978) van Albert Band

Geen genreklassieker, maar het levert wel een welluidende naam op voor de viervoeter van dienst in de Vlaamse horrorfilm.

 

Scream (1996) van Wes Craven

Govaerts zal ook refereren naar deze bekende horrorsatire uit de jaren negentig. “Do you like scary movies?

 

Evil Dead Trap (1988) van Toshiharu Ikeda

De scouts in Welp krijgen te maken met een gek die het bos rondom het scoutterrein heeft bezaaid met dodelijke vallen. De makers puurden de nodige sadistische ideeën uit deze Japanse shocker.

 

Les yeux sans visage (1960) van Georges Franju 

Welp bevat ook een personage dat vernoemd is naar de regisseur van deze Franse gruwelparel. De film kent een van de meest iconische filmmaskers uit de horrorgeschiedenis.

 

Inglourious Basterds (2009) van Quentin Tarantino

Geen horrorfilm, maar de geflipte oorlogsfilm van QT had toch enkele interessante ingrediënten te bieden. Vooral de openingsscène van Welp zou naar Basterds refereren.

 

Phenomena (1985) van Dario Argento

De tweede film van de Italiaanse gruwelmeester in dit lijstje. De film beïnvloedde de art director van Welp.

 

 @TheJimeister