Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

06.07.2018

De groei van de morele complexiteit in de Captain America-films

door Vertigo

In Captain America: The First Avenger is Steve Rogers (Chris Evans) een klein maar dapper ventje dat graag in de Tweede Wereldoorlog wil gaan vechten. Dankzij het Super Soldier-serum transformeert hij in de superheld Captain America, het ultieme symbool van het goede.

In Captain America: The Winter Soldier zijn de zaken iets ingewikkelder. Het verschil tussen goed en kwaad is Steve namelijk niet meer duidelijk. Zijn beste vriend Bucky (Sebastian Stan) werd namelijk omgebouwd tot de doortrapte Winter Soldier en S.H.I.E.L.D., de organisatie waar Cap voor werkte, bleek geïnfiltreerd te zijn door het vijandige HYDRA.

In Captain America: Civil War wordt Steves morele kompas nog meer onder druk gezet, als zijn geloof in vrijheid en het goede in Bucky hem niet alleen met Iron Man (Robert Downey Jr.) maar ook met een handvol andere Avengers en de Amerikaanse overheid in conflict brengen.

het onderstaande video-essay maakt een kroniek van de toenemde morele complexiteit van de Captain America-films en onderzoekt wat het betekent om een superheld te zijn, vooral wanneer het idee van heldhaftigheid in vraag wordt gesteld, vervormd wordt en zelfs letterlijk aan diggelen wordt geslagen.

Bron: The Playlist