Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

07.04.2015

De foutste vrienden

door Dominic Zehnder

Met Foute Vrienden, De film telt het witte doek weer een vriendengroep die zichzelf en andere mensen graag in het ootje neemt. Niets nieuws onder de zon, want dat soort foute kameraden is al jaren schering en inslag in films. Een overzicht!

Animal House (1978) van John Landis

De grootvader van alle universiteitskomedies kan uiteraard niet in dit lijstje ontbreken. Wanneer hoofdpersonage Flounder door een rivaliserende studentenvereniging gepest wordt, overtuigen zijn vrienden hem om een wel heel foute grap uit te halen met een paard. Mede dankzij deze scène ging Animal House de geschiedenisboeken in en is de film zelfs opgenomen in de Amerikaanse National Library of Congress.

 

Dumb and Dumber (1994) van Peter en Bobby Farrelly

Vrienden moeten niet slim zijn om elkaar in het ootje te nemen. Dat moeten de makers van Dumb and Dumber toch gedacht hebben toen ze de haast legendarische laxeermiddelscène bedachten. Het leverde alleszins één van de beste stukken toilethumor van de voorbije decennia op.

 

South Park: Bigger, Longer, Uncut (1999) van Trey Parker

Als je aan foute tekenfilmpersonages denkt, dan kom je onmiddellijk uit bij Cartman, Kyle, Kenny en Stan, ofwel de jongens uit South Park. Vooral Cartman voelt zich als een vis in het water als hij een gemene grap kan uithalen met zijn vrienden, ongeacht wat de afloop ervan is.

 

Jackass: The Movie (2002) van Jeff Tremaine

Vijftien jaar geleden waren Johnny Knoxville en zijn slechtgemanierde makkers voor het eerst te zien op MTV. Na twee jaar naderde de serie haar einde en beslisten de jongens om er nog een laatste keer een lap op te geven met Jackass: The Movie. De wereld kon blijkbaar niet genoeg krijgen van de foute fratsen van de losgeslagen stuntmannen, met twee sequels tot gevolg.

 

The Hangover (2009) van Todd Phillips

Dat je zelfs je beste vrienden niet kan vertrouwen is een wijze les die je van The Hangover kan leren. Als namelijk één van die vrienden drugs in de drankjes van de rest doet waardoor ze ’s ochtends wakker worden met een onbekende baby en een tijger in hun hotelkamer, dan heb je toch wel met een heel foute vriend te maken.

 

Bad Neighbours (2014)  van Nicholas Stoller

Het gras is altijd groener bij de buren zegt een oud spreekwoord, tenzij die laatsten een studentenvereniging vormen. Dat leert de komedie Bad Neighbours ons toch, waarin Zac Efron en zijn vrienden het leven van Seth Rogen en zijn geliefde tot een ware hel maken. In plaats van enkel onderling een grap uit te halen, beginnen ze ook hun buren met brutale geestigheden lastig te vallen.

 

@Swissepfan