Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

25.06.2018

De FilmClub maakt programma voor jonge filmliefhebbers bekend

door Vertigo

De zomervakantie staat voor de deur en toch wordt er al vooruitgeblikt naar het volgende schooljaar. In september wordt namelijk de FilmClub gelanceerd in deelnemende scholen, een initiatief van de Vlaamse Gemeenschap in samenwerking met de jeugdfilmorganisatie JEF en het VAF.

Kinderen die lid zijn van de FilmClub krijgen één keer per week, met uitzondering van de vakanties, buiten de lesuren een kwaliteitsfilm te zien. Daarbij wordt tekst en uitleg verschaft door cinefiele vrijwilligers om de reflectie en creativiteit van de jonge filmfans te stimuleren. Bovendien is het een leuke ontmoetingsplek en een manier om de meerwaarde van een groepsbeleving aan te tonen.

Het programma is opgedeeld in drie leeftijdsgroepen: kleuters (5+), kinderen (9+) en jongeren (15+). Daarvoor betalen de ouders per semester €10 lidgeld. Ontdek het volledige filmaanbod hier.

De FilmClub wordt bij de start van het volgende schooljaar (2018-2019) gelanceerd en bouwt vanaf dan aan een community van jonge filmliefhebbers in Vlaanderen en Brussel. Geïnteresseerde kleuters, kinderen en jongeren van de deelnemende scholen kunnen lid worden van De FilmClub en zo elke week op school, na de lestijd, genieten van een zorgvuldig gekozen aanbod kwaliteitsfilms.

Net zoals in een sport- of leesclub is ook De FilmClub een ontmoetingsplek waar jonge mensen in hun vrije tijd de meerwaarde ontdekken van in groep iets te beleven. We voorzien korte omkadering bij elke film om zo de reflectie en creativiteit te stimuleren. We willen hierbij de fun-factor hoog houden. Bovendien leveren we een plug & play-pakket aan, zodat er van de begeleider(s) geen al te grote inspanning gevraagd wordt.

De FilmClub-begeleiders zijn vrijwilligers met een hart voor cinema. Het kunnen leerkrachten zijn, maar ook (groot)ouders, (oud-) leerlingen, jeugdwerkers … die alleen of (afwisselend) met meerderen de wekelijkse bijeenkomst in goede banen en plezante bochten leiden. De FilmClub wordt dus opgestart op initiatief van de school of van iemand verbonden met de school, mits toestemming van de directie.

Wij voorzien een filmaanbod dat digitaal beschikbaar is en erg gebruiksvriendelijk functioneert, eenvoudige tips en tools voor de omkadering bij de film en een vormingsmoment voor de begeleiders eind september. Uiteraard staan we steeds open voor vragen, suggesties en feedback.

PRAKTISCH

> programmatie in de eerste plaats gericht op 3e KO (5-6 j), 5e + 6e LO (10-12 j) en 5e + 6e SO (16-18 j)
> 25 weken lang film = van begin oktober tot eind mei met uitzondering van de schoolvakanties en de 2 weken vóór kerst- en paasvakantie
> scholen kiezen zelf de dag en het tijdstip van de vertoning, op voorwaarde dat het buiten de lesuren doorgaat
> lidgeld per kind = 20 euro/schooljaar of 10 euro bij inschrijving vanaf het 2e semester*
*Niet haalbaar voor de kinderen op jouw school? Alternatieve regeling mogelijk volgens SES-beleid

Meer info en inschrijven via defilmclub.be of neem contact op via info@defilmclub.be

Lees meer over: