Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

09.07.2014

De CGI-capriolen van Jimmy Van der Velde

door Jimmy Van der Velde

In de Vlaamse jeugdfilm Labyrinthus komen enkele jongeren vast te zitten in een computerspel. Om die spelwereld geloofwaardig op het bioscoopscherm te toveren werd gebruik gemaakt van duizelingwekkende digitale computereffecten ofte CGI. De kwaliteit van dergelijke digitale filmacrobatieën durft echter wel eens te variëren. Vandaar: de Vertigo-redactie en hun (minst) favoriete CGI-momenten!

Webmaster Jimmy Van der Velde licht zijn keuzes toe.

Favoriete CGI

De dinosaurussen uit Jurassic Park (1993)

Een voorspelbare keuze, maar zoals voor vele mensen die opgegroeid zijn in de jaren negentig is Jurassic Park het ultieme jeugdsentiment. Voor mij gaat het zelfs verder dan dat. De revolutionaire blockbuster van Steven Spielberg is er mee voor verantwoordelijk dat mijn cinefiel hart vandaag zo passioneel klopt. Het was een openbaring om als vierjarige uk het enthousiasme door mijn aderen te voelen stromen toen ik voor het eerst de immense Brachiosaurus onder ogen kreeg. Dat enthousiasme kende een hoogtepunt toen ik rechtveerde om overtuigd mee te brullen met de angstaanjagende Tyrannosaurus Rex. Eenentwintig jaar later ogen de dinosaurussen – door de kundige mix van cgi en animatronics – amper verouderd en beleef ik de film nog steeds met evenveel toewijding. Jurassic Park belichaamt filmmagie in haar puurste vorm.

https://www.youtube.com/watch?v=PJlmYh27MHg

 

Minst favoriete CGI

De beestenboel in Indiana Jones and The Kingdom of the Crystal Skull (2008)

Speciale effecten zijn niet altijd een meerwaarde, ook niet in een film van Steven Spielberg. De filmgod besloot 19 jaar na The Last Crusade de heldhaftige archeoloog terug vanonder het stof te halen, met een teleurstellend resultaat tot gevolg. Vooral de talrijke uit CGI opgetrokken beestjes die hun opwachting maken in het vierde avontuur van Dr. Jones deden veel wenkbrauwen fronsen. Het nut van de lelijke marmotten blijft me nog steeds een raadsel. Om nog maar te zwijgen van de scène waarin Shia LaBeouf door het oerwoud slingert met enkele apen. Indy verdient beter.

 

@TheJimeister