Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

02.09.2021

David Lynch’ Dune-actrice voorspelde al negatieve reacties tijdens première

door Vertigo

David Lynch’ Dune werd negatief onthaald door de pers en actrice Francesca Annis, die Lady Jessica speelde, zag de bui al tijdens de première hangen.

Dune begint met een voice-over van de verteller Princess Irulan. “Van zodra ze het verhaal begon uit te leggen, wist ik dat de film in de problemen zat,” zegt Ellis. “Dat geldt voor elke Hollywoodfilm die begint met een gedetailleerde uitleg.”

“Als David zijn eigen ding had kunnen doen, zou het een briljante film geweest zijn,” vervolgt ze. “De producent Dino De Laurentiis bemoeide zich jammer genoeg met elk detail en dacht al aan de videoverkoop.”

Volgens Annis wilde Lynch een visueel donkere film maken, maar dat stond De Laurentiis niet toe. “Alles moest helder belicht zijn zodat de film ze goed zou uitzien op video, dat toen sowieso iets donkerder was.”

“David en DoP Freddie Francis werden constant gehinderd en ik denk niet dat David de film heeft gemaakt die hij wilde,” vervolgt ze.

De actrice voegt eraan toe dat de vete tussen Lynch en De Laurentiis niet merkbaar was op de set. “David is zo professioneel en geobsedeerd door zijn werk dat hij ze niet op ons projecteerde,” zegt ze.

Annis zegt dat De Laurentiis over alles het laatste woord wilde hebben en ervaarde dat ook uit de eerste hand. “Tijdens de opnames van Dune vertelde David aan Dino dat hij me het script van Blue Velvet wilde laten lezen,” zegt ze.

“Dino verbood het echter en zei dat het script niet bij me paste,” vervolgt ze. “Ik heb het dus nooit kunnen lezen.” De rol in kwestie ging uiteindelijk naar Isabella Rossellini.

Bron: IndieWire

Lees meer over: