Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

14.02.2022

David Fincher reageert op controverse rond alternatief Fight Club-einde in China

door Vertigo

David Finchers Fight Club verscheen onlangs op de Chinese streamingdienst Tencent Video en kreeg een alternatief einde waarbij de verteller (Edward Norton) niet in zijn anarchistische plannen slaagt, maar wordt opgepakt. Het oorspronkelijke einde werd ondertussen hersteld en nu heeft Fincher uitgelegd wat er gebeurd is.

“Een bedrijf heeft een vergunning gevraagd aan het productiehuis New Regency om de film te vertonen in China,” zegt de regisseur. “In het contract stond dat er mogelijk scènes uit de film zouden geknipt worden omwille van censuur.”

“Niemand vroeg echter toestemming om het einde te veranderen als het hen niet beviel,” vervolgt hij. “Nu is er dus een discussie gaande over wat er precies mag geknipt worden.”

Fincher begrijpt niet waarom het bedrijf in kwestie een vergunning vroeg voor Fight Club als ze het verhaal niet goed vonden. “Het slaat nergens op dat iemand zou zeggen: “Ik denk dat het onze streamingdienst ten goede zou komen als je film erop stond, maar hij zou anders moeten zijn.'”

“Die fucking film is twintig jaar oud,” voegt hij eraan toe. “Het niet alsof hij bekend stond om zijn schattigheid.”

Bron: IndieWire

Lees meer over: