Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

20.11.2020

David Fincher openhartig over spanningen met Jake Gyllenhaal op Zodiac-set

door Vertigo

In de aanloop naar de release van Zodiac uitte Jake Gyllenhaal kritiek op de regiestijl van David Fincher. “Hij schildert met mensen en het is lastig om een kleur te zijn,” zei de acteur.

Nu heeft Fincher onthuld dat er spanningen waren tussen hem en Gyllenhaal omdat de acteur was afgeleid. “Jake bevond zich in de ongelukkige positie dat hij jong was en veel mensen om zijn aandacht vochten,” zegt Fincher.

“Tegelijkertijd werkte hij voor iemand die je geen dag verlof laat nemen,” vervolgt hij. “Ik vind dat acteurs zich alleen op hun rol moeten focussen en ik denk niet dat Jake ooit al de vraag had gekregen om zich op details te concentreren.”

De opnames van Zodiac begonnen toen Sam Mendes’ Jarhead, waarin Gyllenhaal de hoofdrol vertolkte, in première ging. “Veel mensen fluisterden Jake toe dat Jarhead een grote film zou zijn en hem naar een hoger niveau zou katapulteren,” zegt Fincher.

“Elk weekend moest hij de film promoten op een festival en toen hij aankwam op het werk, was hij enorm verstrooid. Zijn managers en zijn onnozele agents kwam hem tijdens de middagpauzes vertellen over de cover van GQ etc. Daardoor stond hij niet scherp.”

Op het einde van de shoot was de spanning grotendeels verdwenen en kwam Gyllenhaal zich zelfs verontschuldigen. Uiteindelijk kan Fincher wel begrip opbrengen voor zijn situatie.

“Ik kan heel direct zijn als ik merk dat iemand maar half werk levert, maar ik besef ook dat iedereen het wel eens moeilijk heeft en probeer medeleven te tonen,” zegt Fincher.

“Aan de andere kant kostten de opnames vierhonderdduizend dollar per dag en zouden we misschien de kans niet krijgen om ze over te doen,” vervolgt hij.

“Ik zeg voortdurend tegen mijn acteurs dat ik geen scènes ga knippen omdat ze een kater hebben of hun hond overleden is of omdat ze hun agent hebben ontslaan of net ontslaan zijn door hun agent. Ik wil gewoon het verhaal vertellen.”

Bron: IndieWire