Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

12.06.2020

David Cronenberg herdenkt overleden zus en kostuumontwerpster Denise

door Vertigo

David Cronenberg heeft zijn zus en kostuumontwerpster Denise Cronenberg herdacht. Ze overleed op 22 mei en werd eenentachtig jaar.

David en Denise Cronenberg werkten samen aan films als The Fly, Dead Ringers, Crash, eXistenZ, A History of Violence en Eastern Promises. Denise Cronenbergs laatste wapenfeit was Maps to the Stars, de voorlopig laatste langspeler van haar broer.

Voor de gynaecologen in Dead Ringers, een tweeling vertolkt door Jeremy Irons, vond Cronenberg nauwkeurige chirurgische kledij te saai en wilde hij iets dat religie, spiritualiteit en filosofie uitstraalde.

“Denise begreep meteen wat ik bedoelde en wat we nodig hadden,” zegt hij. “Telkens je opnieuw met dezelfde mensen samenwerkt, ken je elkaars temperament en ritme al en moet je niet alles tijdens het maken van de film beginnen te leren.”

“Als je met een familielid samenwerkt, ben je nog beter op elkaar ingespeeld,” vervolgt hij. “Persoonlijk ben ik een fan van nepotisme. Hoe meer bondgenoten je namelijk hebt, hoe beter.”

Verder werkte Denise Cronenberg aan films als de Dawn of the Dead-remake van Zack Snyder, The Incredible Hulk en Resident Evil: Afterlife.

Hoewel ze zes keer genomineerd werd voor de Genie Awards, de Canadese Oscars, vindt haar broer dat ze niet genoeg erkenning heeft gekregen. “Ik ben er vrij zeker van dat zij er ook zo over dacht,” zegt hij.

Bron: IndieWire