Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

13.03.2018

Darren Aronofsky openhartig over Mother!-personages en Noah-productieperikelen

door Vertigo

Darren Aronofsky ging recent in op de diepere betekenis van het controversiële Mother!. De regisseur had het onder meer over de achterliggende betekenis van de hoofdpersonages.

Zo speelde Jennifer Lawrence een metafoor voor de Aarde: “Ik wilde een film over Moeder Aarde maken en hoe we met haar omgaan. Volgens mij behandelen we haar ongelooflijk onrespectvol. We plunderen haar, verkrachten haar en spreken er slecht over. Dat is waarom Jennifer de rol zo emotioneel moest spelen.”

Javier Bardems personage stond op zijn beurt symbool voor God: “Ik bestudeerde hoe hij werd weergegeven in het Oude Testament. Als je erover nadenkt, is maakt hij je daarin af als je niet voor hem bidt. Wie doet zoiets? Dat wilde ik vertalen naar menselijk handelen.”

Mother! was echter niet Aronofsky’s eerste controversiële film. Zijn eigenzinnige Bijbelfilm Noah deed het in 2014 erg slecht tijdens de testscreenings: “We vertoonden hem dan ook in de kleinste stadjes van het land. Verrassing! De gelovigen uit de Bible Belt vond hem maar niets. Op een bepaald moment hadden de producenten mijn versie van twee uur en twintig minuten bewerkt tot een cut van 85 minuten en er een gospelsoundtrack aan toegevoegd. Die versie testte nog slechter dan de mijne.”

Tot slot bekende Aronofsky nog dat hij zich verbonden voelt met al zijn personages: “Van Jennifers en Javiers personages over Natalie Portmans balletdanseres in Black Swan tot Mickey Rourkes worstelaar uit The Wrestler: ik herken mezelf in hen allemaal.”

Bron: Variety

Lees meer over: