Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

03.04.2016

D’Ardennen wint Prix Sang Neuf in Beaune

door Jimmy Van der Velde

D’Ardennen, het speelfilmdebuut van regisseur Robin Pront, heeft gisteravond de Prix Sang Neuf gewonnen op het achtste Festival International du Film Policier in het Franse Beaune (30 maart-3 april). De prijs is alvast een mooie aanloop naar 13 april wanneer distributeur Diaphana de film in Frankrijk uitbrengt. Robin Pront was aanwezig om de prijs in ontvangst te nemen.

“Het is buitengewoon dat een Vlaamse regisseur met zijn eerste film als ‘nieuw bloed’ wordt binnengehaald in Frankrijk,” verklaart D’Ardennen-producent Bart Van Langendonck in een eerste reactie. “Beaune is een belangrijk festival voor genrefilms en deze prijs onderschrijft de positieve respons die de film al in de Franse pers krijgt naar aanleiding van de Franse release op 13 april.”

Voor Van Langendonck was er nog een tweede reden tot feest in Beaune. Hij is ook de Vlaamse coproducent van het grotendeels in Antwerpen opgenomen speelfilmdebuut van Arthur Harari, Diamant noir (Dark Inclusion), met o.a. Hilde Van Mieghem en Jos Verbist, dat er met de Prijs van de Jury aan de haal ging.

“Ik ben zeer blij dat twee grote Savage Film-producties in de prijzen zijn gevallen op een festival dat al vele jaren op grote erkenning kan rekenen in Frankrijk. Ook voor Diamant noir – een Franse thriller die voor 90% in Antwerpen werd gedraaid, en in juni door Lumière in België wordt uitgebracht – betekent deze Prix du Jury een erkenning van formaat.”

D’Ardennen ging vorig jaar in wereldpremière op het Toronto International Film Festival, en mocht vervolgens het Film Fest Gent openen. Van bij de wereldpremière kon de film op heel wat internationale belangstelling rekenen. De gezaghebbende website IndieWire klasseerde Pront bij de zeven ‘breakout’-regisseurs in Toronto die men best in het oog kon houden. In het gerenommeerde Britse filmtijdschrift ‘Sight & Sound’ plaatste hoofdredacteur Nick James de film bij zijn tien favorieten van Toronto.

Kort na de wereldpremière won het gerenommeerde Diaphana Distribution zelfs een heuse ‘bidding war’ omtrent de distributierechten voor Frankrijk, een zeer belangrijke bioscoopmarkt.​ Andere distributeurs volgden, zoals bv. StudoCanal voor het Verenigd Koninkrijk, Film Movement in de VS en Satine Film in Italië.

Ook de remakerechten van D’Ardennen zijn ondertussen verworven door het in Los Angeles gevestigde productiehuis The Firm. “Dit familiedrama over het verraad tussen twee broers behoorde tot de films waar het meest naar werd uitgekeken in Toronto,” verklaarde Robbie Brenner, die eerder haar sporen verdiende als producent van bv. het met drie Oscars bekroonde Dallas Buyers Club en Out of the Furnace. ​

Voor zijn regiedebuut wist Robin Pront Jeroen Perceval, Kevin Janssens en Veerle Baetens te strikken. Dit naast o.a. Jan Bijvoet, Peter Van den Begin, Viviane De Muynck en Sam Louwyck.

Nadat een homejacking fout gaat, moet Dave zijn broer Kenneth noodgedwongen achterlaten. Wanneer deze laatste vier jaar later vrij komt, probeert Dave zijn broer waar mogelijk te helpen. Met lede ogen moet hij echter toezien hoe Kenneth als een ongeleid projectiel zijn ex-vriendin Sylvie terug voor zich probeert te winnen. Pront en Perceval tekenden samen voor het originele scenario.​ Bij ons is de film ondertussen uit op blu-ray, dvd en VOD.

Bron: VAF