Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

06.06.2014

D-Day herbekeken

door Jimmy Van der Velde

Exact zeventig jaar geleden bestormden Amerikaanse troepen de Franse stranden van Normandië om de Duitse bezetter lik op stuk te geven. Het werd een bloederige en chaotische slag die het begin inluidde van het laatste hoofdstuk van de Tweede Wereldoorlog in Europa.  6 juni 1944 sprak na de oorlog tot de verbeelding van menig filmmaker en werd het onderwerp van vele oorlogsfilms. Vertigo selecteert vijf D-Day-films die je moet gezien hebben.

The Longest Day (1962)

Nog steeds de meest gedetailleerde en ambitieuze verfilming van de D-Day-gebeurtenissen in Normandië. De film benadert met een documentaire-achtige precisie de verschillende aspecten van die dag: de landing op het strand, de reactie van de Wehrmacht, het sabotagewerk van de Fransen en de Britse operatie om de Pegasus-brug te veroveren. Het drie uur durende oorlogsepos werd geregisseerd door vijf cineasten en rekent op een monstercast bestaande uit John Wayne, Henry Fonda, Robert Mitchum, Sean Connery, Richard Burton, Rod Steiger, Sal Mineo en Mel Ferrer.

https://www.youtube.com/watch?v=rL9-Va6_SVY

 

The Americanization of Emily (1964)

Een vreemde eend in de bijt in dit lijstje. Geen oorlogsfilm, maar een satirische komedie die zich afspeelt voor de gebeurtenissen in Frankrijk. James Madison speelt een Amerikaanse marinier die gestationeerd is in Engeland en het er zeer goed naar zijn zin heeft. Er komt een einde aan dat luilekkerleventje wanneer hij verliefd wordt en op een gevaarlijke missie wordt gestuurd. De belangrijkste connectie met D-Day is een generaal die op het idee komt om van een marinier het eerste Amerikaanse slachtoffer op Omaha Beach te maken.

 

Patton (1970)

De verfilming van de oorlogscampagne van legendarisch Amerikaans generaal George S. Patton won in 1971 de Oscar voor beste film. Patton speelde een belangrijke rol in de Amerikaanse overwinning in Europa. Tijdens D-Day zat hij aan de Britse kust met een vals leger dat als doel had de Duitsers naar Pas-de-Calais te leiden, zodat de invasie van Normandië met zo weinig mogelijk bloedvergieten kon verlopen.

 

The Big Red One (1980)

Regisseur Samuel Fueller was een infanterist tijdens Wereldoorlog Twee en vocht mee in Afrika, Sicilië, Normandië, België en Tsjecho-Slowakije. Die ervaringen goot hij met The Big Red One in een film. De prent volgt Lee Marvin, Mark Hamill en Robert Carradine terwijl ze zich als soldaten tijdens WOII doorheen Europa manoeuvreren. Zo komen ze ook terecht te midden van de gruwel op Omaha Beach. Een oorlogsklassieker die het ontdekken waard is.

https://www.youtube.com/watch?v=Z7jwYpAM6RU

 

Saving Private Ryan (1998)

Steven Spielberg veranderde het uitzicht van oorlogsfilms voorgoed met zijn verhaal over een groepje soldaten in Normandië dat op zoek moet naar een zekere Ryan. Spielberg maakte van de landing in Normandië onvergetelijke cinema  door de gruwel compromisloos in beeld te brengen door een intense cameravoering te hanteren. Alsof je het zand, het water en het bloed kan proeven. Medic!

 

@TheJimeister

Lees meer over: