24.02.2021
Cultuursector voert opnieuw actie voor heropening
Op het overlegcomité van 5 februari werd perspectief beloofd aan de cultuur- en evenementensector. Drie weken later is de Crisiscel Cultuur klaar met wachten en eist ze groen licht om te heropenen en cultuur te omarmen als een deel van de oplossing om verstrooiing en mentale zorg te bieden in een veilige en gecontroleerde omgeving.
De Crisiscel Cultuur vraagt om tegemoet te komen aan de mentale nood van zovelen. Na bijna een jaar (zo goed als) gesloten te zijn geweest, is de moedeloosheid groot bij de 85.000 mensen die werken in de sector: van de individuele kunstenaars, amateurs en professionelen tot de cultuurwerkers in de duizenden (sociaal-)culturele organisaties en verenigingen en de toeleveranciers. Ook het groot publiek – en zeker de groep jongeren – heeft nood aan ontmoeting en verbinding.
Cultuur – in al zijn genres en verschijningsvormen – kan de noodzakelijke mentale zuurstof geven. Niet in de marge, maar als een wetenschappelijk bewezen antwoord op een wezenlijke behoefte van de mens. Deze rol heeft de cultuursector altijd al gespeeld en die rol wil men nu opnieuw kunnen opnemen.
Bovendien kan dit veilig en gecontroleerd: de protocollen van de cultuursector om coronaproof te werken zijn helemaal up-to-date gebracht in samenspraak met het beleid.
Verder vraagt de Crisiscel Cultuur om cultuur te gebruiken als oplossing om mensen op een gecontroleerde manier te laten samenkomen, ook in de publieke ruimte. Daarin zijn cultuurmedewerkers namelijk naar eigen zeggen experten. Bovendien zijn ze bereid om hun rol op te nemen, in functie van de volksgezondheid.
De cultuur-en evenementensector is klaar om terug aan de slag te gaan en het publiek veilig terug te ontvangen. Honderden projecten staan inmiddels klaar om de dialoog met het publiek aan te gaan, in coronaproof omstandigheden.
Buitenlandse studies wijzen uit dat de kans op besmetting – mits de toepassing van de protocollen – zo goed als nihil is.
De Crisiscel Cultuur vraagt met aandrang om de volledige sector opnieuw perspectief te bieden: een gefaseerde – op densiteit gebaseerde – heropening geflankeerd door bijgestuurde steunmaatregelen en een plan voor de volledige heropening van de sector, in dialoog.
Verder vraagt de Crisiscel Cultuur aan de overheid om haar een duidelijke tijdslijn te geven voor deze fases, met een duidelijk perspectief voor de zomer, want een zomer zoals die van vorig jaar betekent niet minder dan de nekslag. Ze vraagt om in overleg herop te starten en werk te maken van een integraal relanceplan.
De actie ‘Geef ons groen licht’ wordt vanuit die gedachte opgezet en kleurt donderdagavond 25 februari tal van culturele gevels in heel België.
De cijfers die verschillende instanties inmiddels op tafel leggen, zijn nog ernstiger dan gedacht en gevreesd: gemiddeld daalt het aantal evenementen het afgelopen jaar met 77 procent, de inkomsten dalen met 87 procent, muziekfestivals noteren zelfs een inkomstendaling met 99 procent. Auteurs en componisten zien hun inkomsten uit auteursrechten teruglopen met zo’n 80 procent. Dat blijkt uit cijfers van Sabam.
En nog schrijnender: 1 op 4 artiesten of cultuurmedewerkers was voor de coronacrisis reeds in zeer precaire statuten aan de slag. De crisis heeft deze systemische problemen alleen maar acuter gemaakt met trieste situaties tot gevolg: net als vele andere precaire flexwerkers is het effectief aan de slag gaan het enige uitzicht op voldoende inkomsten.
Om al die redenen vraagt de Crisiscel Cultuur om de sector weer aan het werk te laten gaan en groen licht te geven om te heropenen in een veilig, sociaal-economisch haalbaar kader dat de rol van kunst en cultuur voor het algemeen mentaal welzijn erkent.
Initiatiefnemers:
Artiestencoalitie, Event Confederation, cult! netwerk cultuurhuizen, De Federatie, Lokale kunstoverlegplatformen (LOKO’s in Antwerpen, Brugge, Brussel, Gent, Kortrijk, Leuven, Limburg, Mechelen, Meetjesland, Oostende, Waasland, …), Live Sector Overleg, Overleg Kunstenorganisaties (oKo) in samenwerking met spelers uit de vrije niet-gesubsidieerde cultuur- en evenementensector.