Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

20.08.2020

Criterion Collection slaat mea culpa rond gebrek aan films van zwarte regisseurs

door Vertigo

Van de 1034 films in de Criterion Collection zijn er slechts 8 van zwarte regisseurs en dat kan volgens Criterion-hoofd Peter Becker niet door de beugel.

“Canons worden evenveel gedefinieerd door wat er in zit als door wat er niet in zit,” zegt Becker. “Ik kan het niet goedpraten. Het feit dat er films van zwarte cineasten ontbreken is schadelijk en we moeten er iets aan doen.”

Ook zwarte regisseuses Gina Prince-Bythewood en Ava DuVernay hebben kritiek geüit op de Criterion Collection. “Als filmmaker hoop je ooit deel uit te maken van de Criterion Collection,” zegt Prince-Bythewood.

“Elke maand wordt aangekondigd welke films erin zijn opgenomen en elke maand hoop ik tevergeefs dat er zwarte filmmakers in de bloemetjes worden gezet,” vervolgt ze.

“De Criterion Collection heeft bijgedragen aan de segregatie in de arthousesector en zowel de bijdrages van zwarte filmmakers als de interesses van het publiek worden geminimaliseerd,” zegt DuVernay.

“Wie zegt er dat het publiek niet geïnteresseerd is in Haile Gerima’s Sankofa en Ashes and Embers of het werk van Julie Dash?” voegt ze eraan toe.

Becker gaat echter inzetten op diversiteit en een groep mensen samenstellen die ervoor moeten zorgen dat ‘de volgende Julie Dash of Barry Jenkins’ niet wordt uitgesloten.

Momenteel werken er geen zwarte mensen bij The Criterion Collection in leidinggevende posities en Becker is van plan om zowel meer zwarte werknemers aan te werven als opleidingen omtrent antiracistische aanwervingspraktijken te voorzien voor zijn managers.

Bron: IndieWire