Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

20.10.2015

Crimson Peak

door Steven Tuffin

Niet griezelig genoeg! Een voorspelbaar verhaaltje! Debiele digitale effecten!

Crimson Peak is zo’n film waarvan de gebreken moeilijk te verdedigen zijn. Toch dring ik aan om deze zoveelste parel van Guillermo del Toro op het grote scherm te zien – en dan nog liefst op het grootste in je omgeving. Waarom? Heel simpel: omdat de Mexicaanse regisseur van onder meer Blade II, Pan’s Labyrinth en Pacific Rim er andermaal in slaagt om onvergetelijk mooie beelden op het witte doek te toveren.

Veel heeft te maken met de 19e-eeuwse setting met haar majestueuze huizen, uiteenlopende lichtbronnen en prachtige klederdracht. Dat topacteurs als Mia Wasikowska, Tom Hiddleston en Jessica Chastain dat tijdperk ook nog eens als gegoten zit, maakt het geheel des te smeuïger. En het oord waarnaar de titel verwijst vormt met zijn bouwvallig dak, schijnbaar oneindige trap en in een vreemde smurrie wegzakkende fundamenten de scharlakenrode kers op de taart.

Wat de film helemaal onvergetelijk maakt, is del Toro’s succulent subversieve aanpak. Dat zowel de marketinglui als de regisseur himself het moeilijk hebben om het genre te bepalen – dit is allesbehalve een klassieke horrorprent, maar ook veel meer dan een gothic romance – wijst op de wispelturige aard van het beestje. Bovendien deinst de filmmaker er niet voor terug om de taboesfeer op te zoeken – hier gebeuren wel heel stoute dingen voor een Hollywoodproductie anno 2015. En dan zou ik bijna mijn mond voorbijpraten over die bloederig briljante finale.

Doe mij nog maar een del Toro!

>>KLAP

Guillermo del Toro tekent voor een duizelingwekkende ode aan de gothic romance. Maar dit is zoveel meer dan een soortgenoot van donkere liefdesverhalen als Rebecca en Jane Eyre. Een bloederig sprookje à la Pan’s Labyrinth, bijvoorbeeld. En een betoverende kostuumfilm in de trant van The Age of Innocence.

Regie Guillermo del Toro
Cast Tom Hiddleston, Jessica Chastain, Mia Wasikowska
Speelduur 1u59
Vanaf 21 oktober in de bioscoop

@Waanzinema