Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

12.10.2021

Cool Aboul: Nabil Mallat verdwijnt in zijn vertolking van getroebleerd bokser Ismaïl Abdoul (recensie)

door Chris Craps

Een Vlaamse boksfilm zagen we nog nooit passeren. Daar komt nu verandering in met Cool Abdoul, het regiedebuut van Jonas Baeckeland. Hij richt zich op het waargebeurde verhaal van Ismaïl Abdoul, de Gentenaar met Mauritaanse roots die het tot Belgisch en Europees bokskampioen bij de halfzwaargewichten schopte, maar ook in contact kwam met het criminele milieu en meermaals in de cel belandde. Een historie met een hoog Rocky– en Raging Bull-gehalte, dus.

Abdouls historie werd wel een beetje door elkaar geschud. Terecht, want de levensloop van de bokser verliep nogal chaotisch. Zo was een schietpartij waarbij de bokser betrokken was in werkelijkheid eerder een escalatie van machogedrag, maar wordt het incident in de film als een afrekening geïntegreerd binnen de dramatische structuur.

Baeckeland regisseert met een enorme focus op sfeer en decors. Gent heeft er nog nooit zo groezelig uitgezien, het lijkt wel het Little Italy van de jaren 70. Ook de casting van hoofdacteur Nabil Mallat (Image) is een schot in de roos. De Antwerpse acteur gaat zodanig op in zijn rol in dat je vergeet dat hij voor de opnames van Cool Abdoul nog nooit gebokst had. En het zal niemand verbazen dat Johan Heldenbergh zeer overtuigend is als Abouls coach.

Het zwakste element is de romance. Die ontbeert enige echte impact omdat ze nogal voorspelbaar geschreven is. Laat dit echter geen hinderpaal zijn om dit intrigerende debuut te gaan bekijken. Oprecht benieuwd naar de volgende film van Baeckeland!

>>Klap 

Jonas Baeckeland debuteert met een verfilming van het levensverhaal van Ismaïl Abdoul, de Gentse bokskampioen die verstrikt raakte in de criminaliteit. Een Vlaamse mix van Rocky en Raging Bull.

Regie Jonas Baeckeland
Cast Nabil Mallat, Johan Heldenbergh, Anemone Valcke
Speelduur 1u53       
Vanaf 15 oktober in de bioscoop