Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

09.08.2018

Controversiële Oscar-aanpassingen blijven de gemoederen beroeren

door Vertigo

De Academy of Motion Pictures Arts and Sciences kondigde deze week enkele veranderingen aan de Oscarceremonie aan, zoals een nieuwe categorie Uitstekende Verwezenlijking in Populaire Film, een vervroeging van de ceremonie naar begin februari en een ingekorte versie van de tv-uitzending. Daar hebben ze nu meer uitleg over verschaft.

“De details voor de nieuwe categorie liggen nog niet vast,” klinkt het. “Een film kan genomineerd worden voor een Oscar in de twee categorieën: Uitstekende Verwezenlijking in Populaire Film en Beste Film.” Met de nieuwe award wil de Academy uitstekende films van alle slag belonen.

De grote drijfkracht achter de wijzigingen was Disneys tv-zender ABC, die de Oscars nog tot 2028 uitzendt. Zij maakten een analyse van de show en zochten de momenten waarop kijkers afhaakten. Ze stelden voor om de uitzending in te korten en om een blockbuster-categorie in te voeren voor films die door een groter publiek bekeken werden.

ABC ligt alvast niet wakker van de massale kritiek van de filmpers op de nieuwigheden. Volgens hen gaan aanpassingen aan oude instellingen als de Oscars altijd gepaard met klachten en zal het publiek uiteindelijk het nieuwe formaat omarmen.

Elders wordt gevreesd dat technische categorieën zoals Beste Sound Editing en Beste Sound Mixing het slachtoffer zullen zijn van de ingekorte ceremonie. “We zijn zeker en vast overstuur,” zei een lid van de Geluidsafdeling van de Academy. “Ze begaan een fout door van de show een populaire variétévoorstelling te maken. Meeste onder ons moeten vrij snel het podium verlaten. Het probleem zit hem in alle opgeblazen dingen tussenin. Ze zouden veel kunnen doen om de show te stroomlijnen.”

Anderen vrezen dat onafhankelijke cinema zal lijden onder de vervroegde uitreiking. Indie-films met Oscar-ambities mikken namelijk op een releasedatum tussen Kerstmis en eind februari, maar nu hebben ze drie weken minder tijd. Daardoor zullen de releases minder verspreid zijn waardoor ze niet alleen elkaar zullen beconcurreren, maar ook beconcurreerd zullen worden door de grote studiofilms die op het einde van het jaar uitkomen.

Bron: /Film, IndieWire