23.07.2025
Controversiële locatiekeuze Christopher Nolans The Odyssey leidt tot protest
De opnames van Christopher Nolans The Odyssey worden momenteel overschaduwd door geopolitieke controverse. De gevierde regisseur is aan het draaien in Dakhla, een stad in de Westelijke Sahara, een gebied dat door Marokko wordt bezet maar internationaal als betwist wordt beschouwd.
Lokale Saharanen reageren woedend op de shoot, die volgens hen een sluikse vorm van legitimatie biedt aan de Marokkaanse aanwezigheid. De Saharaanse regering in ballingschap wijst erop dat locatiekeuze neerkomt op een ‘onethische uitbuiting van film en kunst’. De film zou bijdragen aan wat zij een ‘gevaarlijke culturele normalisering’ van de bezetting noemen.
De Westelijke Sahara werd in 1975 geannexeerd door Marokko, nadat het gebied decennialang een Spaanse kolonie was. De lokale bevolking eist sindsdien onafhankelijkheid en een groot deel van hen leeft ondertussen in vluchtelingenkampen in buurland Algerije.
De Saharaanse regering beschuldigt de productie expliciet van het schenden van internationaal recht. Het VN-beleid erkent het gebied als niet-autonoom en roept al jaren op tot een referendum over zelfbeschikking, een oproep die in de praktijk wordt geblokkeerd door politieke impasses.
De Marokkaanse overheid reageert dan weer enthousiast op de opnames. Minister van Cultuur Mehdi Bensaid noemt The Odyssey een unieke kans om Dakhla internationaal op de kaart te zetten als filmlocatie.
Distributeur Universal en regisseur Nolan zelf hebben vooralsnog niet gereageerd op de controverse.