Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

09.03.2016

Concussion

door Vertigo

Concussion vertelt het waargebeurde verhaal van Dr. Bennet Omalu. Deze forensische neuropatholoog ontdekte chronic traumatic encephalopathy of CTE, een hersenaandoening die veroorzaakt wordt door het incasseren van klappen bij American football, en bond een strijd aan tegen machtige sportinstituten om de waarheid aan het licht te brengen.

Het hoofdpersonage wordt gespeeld door Will Smith, die je op deze manier nog nooit gezien hebt. De stuntelige wetenschapper uit Nigeria staat mijlenver van het soort actiehelden waarmee de superster roem maakte. Toch zet hij het personage met verve neer. Hij ademt zelfs een ongeziene sereniteit uit.

Jammer genoeg gaat het scenario gebukt onder een overdaad aan liefdesverklaringen van de protagonist aan zijn nieuwe land en lijdt het geheel aan een acute plotlijnoverdosis. Zo krijg je naast het centraal verhaal ook nog te zien hoe bepaalde sporters CTE oplopen en hoe het het hoofdpersonage afgaat in de liefde.

Daardoor krijgt bijna niemand naast Smith de kans om een geloofwaardig personage neer te zetten. Alleen de uitstekende Alec Baldwin slaagt er in om zijn gewezen sportarts boven het bordkarton te tillen. Echtgenote van dienst Gugu Mbatha-Raw lijkt zelfs helemaal geen eigen stem te hebben.

Conclusie: wat een aangrijpende aanklacht over wetenschap en waarheid had kunnen worden, blijft steken bij een onderhoudende thriller. Niet slecht, maar een gemiste kans.

>> KLAP

Een Hollywoodiaans heldenepos over een wetenschapper die vecht voor de waarheid. Will Smith is opnieuw held van dienst, al zal u hem op deze manier nog niet gezien hebben. Een dramatische thriller voor fans van grootse (waargebeurde) verhalen à la The Imitation Game.

Regie Peter Landesman
Cast Will Smith, Gugu Mbatha-Raw, Alec Baldwin, Albert Brooks
Speelduur 2u03
Vanaf 9 maart in de bioscoop

@MarenMoreau