Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

18.07.2014

Componist Francis Lai krijgt Lifetime Achievement Award tijdens WSA

door Jimmy Van der Velde

Het Filmfestival van Gent staat dit jaar in het kader van de Franse cinema. Om die rode draad extra kracht bij te zetten ontvangt de legendarische Franse componist Francis Lai de Lifetime Achievement Award tijdens de World Soundtrack Awards in Gent.

Lai zette zichzelf in de jaren zestig in de kijker met de muziekscore voor Un homme et une femme (1966) van Claude Lelouch.  Mede dankzij het chabadabada-deuntje veroverde de muziek van de film de hitparade. In deze prent, alsook in de follow-up Vivre pour vivre (1967), introduceerde het origineel gebruik van Engels- én Franstalige chansons een vernieuwende, verfrissende en romantische sound in de Franse filmmuziek.

In 1970 scoorde Lai zijn grootste internationale hit met de soundtrack van het fenomenaal kassucces Love Story (1970) van Arthur Hiller. Andere bekende films waarvoor hij de muziek schreef zijn Bilitis van David Hamilton, Le Passager de la pluie van René Clément, Anima Persa van Dino Risi, Les Ripoux van Claude Zidi en Oci Ciornie (Dark Eyes) van Nikita Mikhalkov.

Francis Lai zal tijdens de WSA de Lifetime Achievement Award ontvangen voor zijn uitzonderlijke carrière in de filmmuziek, waaruit er een selectie live zal gebracht worden door het Brussels Philharmonic onder leiding van Dirk Brossé.

De World Soundtrack Awards kennen dit jaar ook een Vlaams luik. Naast het rijke oeuvre van Lai krijgt ook de beklijvende muziek uit de prestigieuze dramaserie In Vlaamse Velden van Jef Neve een verdiende plaats.

De WSA Ceremony & Concert vindt plaats op 25 oktober in ‘t Kuipke in Gent.

 

Bron: Film Fest Gent