Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

10.12.2014

Coming Home

door Vertigo

Na de regie van de spectaculaire openingsceremonie van de Olympische Spelen in 2008 en grote historische dramaprenten als het Oscargenomineerde Curse Of The Golden Flower (2011) keert Chinees filmgrootmeester Zhang Yimou terug naar zijn roots met dit tijdloos familiedrama en trommelt daarvoor Gong Li, zijn favoriete muze, terug op.

Deze verfilming van The Criminal Lu Yanshi, een populair epos van de bekende auteur en scenariste Yan Geling, focust op de drastische gevolgen van sociaalpolitieke veranderingen op gewone mensen. Lu Yanshi (Chen Daoming) was twintig jaar lang politiek gevangene tijdens de Culturele Revolutie in China. Na afloop wordt hij vrijgelaten en vervoegt hij zijn gezin. De woelige tijden hebben echter hun sporen achtergelaten: zijn getalenteerde dochter Dan Dan (Zhang Huiwen) is gehersenspoeld door het voormalige regime en zijn vrouw (Gong Li) lijdt aan een ernstige vorm van geheugenverlies.

De eerste helft van de film is spannend, maar naar het einde toe verliest Yimou het tempo. Wat begint als een kritische blik op het regime van Mao Zedong, eindigt als een liefdestragedie tegen de achtergrond van een verbrokkelende Volksrepubliek. De cineast gaat niet voor een hemelbestormend manifest. Hij toont een rouwend China dat zich nog steeds niet volledig heeft kunnen verzoenen met de geesten van het verleden.

>>KLAP

Dit historische drama is een minder bombastische soortgenoot van Doctor Zhivago. Hero- en House of Flying Daggers-regisseur Zhang Yimou vertelt op ingetogen wijze een verhaal over de littekens die politiek en cultureel extremisme op relaties achterlaten.

Regie Zhang Yimou
Cast Gong Li, Chen Daoming, Zhang Huiwen
Speelduur 1u49
Vanaf 10 december in de bioscoop

@ANK2D2