Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

10.08.2021

Comicschrijvers en -tekenaars voelen zich uitgebuit door Marvel

door Vertigo

Naar verluidt betaalt Marvel comicschrijvers en -tekenaars weinig tot niets voor het gebruik van hun personages in MCU-films.

Aangezien Marvel de rechten op zijn personages bezit, is de studio niet verplicht om artiesten extra te vergoeden, maar velen vinden dat hun werk wordt uitgebuit.

Standaard zouden artiesten een cheque van 5000 dollar en een uitnodiging voor de première krijgen, maar dat is niet altijd het geval.

Zo ontdekten schrijver Ed Brubaker en tekenaar Steve Epting, de bedenkers van het personage The Winter Soldier, tijdens de première van Captain America: The Winter Soldier dat ze niet op de gastenlijst stonden.

Brubaker moest Winter Soldier-acteur Sebastian Stan sms’en om binnen te raken. “Steve en ik hebben enkel hier en daar een ‘bedankt’ gekregen,” zegt de schrijver. “Dat is door de jaren steeds moeilijker geworden om mee te leven.”

Thanos-bedenker Jim Starlin vond dan weer dat hij te weinig betaald werd voor het gebruik van zijn personage in het MCU en onderhandelde met Marvel over een grotere vergoeding.

Een beperkt aantal artiesten heeft een ‘special character contract‘ met Marvel, waardoor ze extra betaald worden, en anderen verdienen iets bij door bijvoorbeeld als producenten van MCU-films op te treden.

Volgens Ta-Nehisi Coates, die onder meer Black Panther– en Captain America-comics schreef, heeft Marvel tegenover al zijn schrijvers en tekenaars morele verplichtingen die hun contracten overstijgen.

“Lang voordat ik Captain America schreef, las ik de verhaallijnen Death of Captain America en Return of the Winter Soldier van Ed Brubaker en Steve Epting,” zegt Coates.

“Het waren twee van de spannendste verhalen die ik ooit had gelezen,” vervolgt hij. “Ik hou ook van de films, maar vind de comics beter.”

“Volgens mij is het niet correct dat Marvel het werk van Steve en Ed zonder meer in een miljardenfranchise veranderde,” voegt hij eraan toe.

Bron: IndieWire