Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

27.05.2022

Close van Lukas Dhont opent Film Fest Gent 2022

door Vertigo

Gisteren/donderdag beleefde Close met de vertoning in de prestigieuze competitie van het Filmfestival van Cannes zijn wereldpremière. Lukas Dhont, in gezelschap van cast en crew, mocht na afloop van de film een minutenlange staande ovatie in ontvangst nemen. Ook in de internationale pers werd de film goed ontvangen, niets dan lovende woorden.

In 2018 opende Girl, het langspeelfilmdebuut van Lukas Dhont, Film Fest Gent. Geen enkele andere regisseur deed het Dhont voor om zowel met zijn debuut als opvolger het festival te openen.

Het is een voorrecht het festival te kunnen openen met deze delicate en warme film van Lukas. Als festival hebben we deze filmmaker zien groeien via zijn kortfilms en zijn debuutfilm ‘Girl’ waarmee we het festival in 2018 konden openen. In deze film toont hij opnieuw zijn meesterschap in het vertellen van diepmenselijke verhalen. Net als in ‘Girl’ slaagt Lukas erin met een eigen, sterke beeldtaal, ondersteund door een doeltreffende score van Valentin Hadjadj levensechte personages neer te zetten, gespeeld door een jonge beloftevolle cast. ‘Close’ ontroerde ons en we kunnen niet wachten om het Belgische publiek te laten kennismaken met de film.” – Wim De Witte, programmadirecteur Film Fest Gent

Synopsis

Leo en Remi, 13, zijn vrienden sinds altijd. Tot een ondenkbare gebeurtenis hen uit elkaar drijft. Vol onbegrip zoekt Leo toenadering tot Sophie, Remi’s moeder. Close is een film over vriendschap en verantwoordelijkheid.

De 49ste editie van Film Fest Gent vindt plaats van 11 tot en met 22 oktober 2022.
Lumière brengt de film op 2 november in de Belgische zalen.