Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

21.12.2022

Close bij 15 overblijvenden op Oscars-shortlist

door Vertigo

Close van Lukas Dhont blijft in de running voor een Academy Award. Samen met 14 andere kandidaten prijkt de Belgische Oscarinzending op de shortlist in de categorie van Beste Internationale Speelfilm die de Academy of Motion Picture Arts and Sciences (AMPAS) zojuist bekendmaakte. Op 24 januari weten we of Close ook bij de vijf genomineerden zal zijn.

Distributeur Lumière bracht Close op 2 november uit in de Benelux. De film loopt nog steeds in de Belgische en Nederlandse zalen en trok tot nog toe alleen al in België en Nederland ca. 272.000 bezoekers. Buurland Frankrijk telde tot en met vandaag 206.000 bezoekers.

Close ging dit jaar in wereldpremière op het Festival van Cannes, waar de film bekroond werd met de Grand Prix du Jury. Sindsdien loopt het internationaal als een trein voor Dhonts tweede speelfilm, met tientallen internationale festivalselecties en tal van prijzen.

Tijdens de volgende weken worden alle leden uitgenodigd om uit de 15 op de shortlist vermelde titels vijf films te nomineren die dan strijden voor de Academy Award voor Beste Internationale Speelfilm. Op 24 januari worden de nominaties bekendgemaakt.

Close wordt in de VS vertegenwoordigd door de zeer trendy boutique arthouseverdeler A24 die er de film eind januari uitbrengt.