Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

05.03.2023

Close 7 maal bekroond tijdens gala Franstalige Ensors-tegenhanger Les Magritte du Cinéma

door Vertigo

CLOSE van Lukas Dhont is gisterenavond bij de uitreiking van de Franstalige filmprijzen ‘Les Magritte du Cinéma’ in Brussel maar liefst 7 keer in de prijzen gevallen.

CLOSE won de trofee in de categorieën Beste Vlaamse Film, Beste Scenario, Beste Actrice in een bijrol (Emilie Dequenne), Beste Jong Mannelijk Talent (Eden Dambrine), Beste Acteur in een Bijrol (Igor Van Dessel), Beste Beeld (Frank van den Eeden) en Beste Decor (Eve Martin).

De Oscargenomineerde film van Lukas Dhont wist daarmee 7 nominaties van de 9 genomineerde categorieën te verzilveren.

Producer Michiel Dhont nam de prijs voor Beste Vlaamse Film in ontvangst: “Bedankt voor deze erkenning. Close is een film over vriendschap, over kwetsbaarheid en over het belang van verbinding. Mijn dank gaat uit naar de buitengewone ploeg die heel hun hart in deze film heeft gelegd. Dank aan mijn broer Lukas die momenteel in Los Angeles verblijft voor de Oscarcampagne. Jullie zijn de reden dat wij hier staan vandaag. We zijn erg fier Belg te zijn en om Belgische film te maken en het is een grote eer om België te kunnen vertegenwoordigen tijdens de Oscaruitreiking volgende week.” 
Belgische film heeft zijn plaats in de wereld veroverd. 

Sinds de wereldpremière in Cannes, waar Close bekroond werd met de Grand Prix, is de film wereldwijd overladen met prijzen, met als voorlopig hoogtepunt de oscarnominatie voor Beste Internationale Speelfilm. 

De 95ste Academy Awards worden op zondag 12 maart uitgereikt in het Dolby Theatre in Hollywood. De komende week zal onvermoeid campagne gevoerd worden met het oog op de Oscars, o.a. door de Amerikaanse arthouseverdeler A24, die de film op 27 januari in de Noord-Amerikaanse bioscopen bracht.