Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

28.04.2021

Citizen Kane gepasseerd door Paddington 2 op Rotten Tomatoes door 80 jaar oude recensie

door Vertigo

Orson Welles’ Citizen Kane is zijn perfecte score van 100 procent op Rotten Tomatoes kwijt nadat een tachtig jaar oude negatieve recensie van de film uit de Chicago Tribune aan de site werd toegevoegd. De score bedraagt nu 99 procent.

Volgens de recensent met het pseudoniem Mae Tinee is Citizen Kane, die vaak de beste film aller tijden wordt genoemd, een ‘flop’ en zijn de door film noir geïnspireerde look en Welles’ gebruik van schaduw ‘angstaanjagend’.

Citizen Kane is interessant en anders,” schrijft Mae Tinee. “De film is bizar genoeg om in een museum te belanden. Hij offert echter eenvoud op voor eccentriciteit en is daardoor noch uniek, noch entertainend.”

De recensie dook op als onderdeel van Rotten Tomatoes‘ initiatief om een online archief aan te leggen waarin recensies van oude en verloren films worden verzameld.

Volgens sommigen was Citizen Kane de best besproken film op Rotten Tomatoes en valt die eer nu Paddington 2 te beurt. Afgaand op de totale score en het aantal positieve recensies is de Paddington-sequel echter al een tijdje de nummer één.

Paddington 2 stootte in januari 2018 Toy Story 2 van de troon als de film met de hoogste score en de meeste positieve recensies. Momenteel staat de teller op 244, terwijl Citizen Kane maar 115 positieve recensies heeft.

Paddington 2-regisseur Paul King houdt het hoofd ondertussen koel: “Ik ga nog niet aan mijn Xanadu beginnen.”

Bron: IndieWire, THR, Rotten Tomatoes

Lees meer over: