Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

02.10.2015

Christopher Plummer te gast op Film Fest Gent

door Jimmy Van der Velde

Op woensdag 14 oktober stelt acteerveteraan Christopher Plummer Remember, de nieuwe film van Atom Egoyan, voor op het 42e Film Fest Gent.  De acteerveteraan zal ook de Joseph Plateau Honorary Award in ontvangst nemen. Met deze prijs wil het festival gasten eren die een speciale bijdrage leverden aan de kunst van het filmmaken. “Als er één acteur de Joseph Plateau-prijs verdient, dan is het wel deze immens veelzijdige Canadese rasacteur”, aldus artistiek directeur Patrick Duynslaegher.

“Wie Plummers overweldigende filmografie op IMDb overloopt begint lichtjes te duizelen bij zijn maar liefst 204 credits”, gaat Duynslaegher verder. “Live-tv, televisieseries, tv-films, speelfilms, toneel op Broadway en in de Londense West End, stemmen in animatiefilms en videogames. Plummer is overigens één van de negen acteurs die de hoogste onderscheidingen mocht ontvangen uit de wereld van de film (Oscar), de televisie (Emmy) en het theater (Tony). Een greep uit zijn filmografie: The Girl with the Dragon Tattoo, Beginners, The Last Station, A Beautiful Mind, Syriana en The Sound of Music. Hoewel gezegend met een karakterkop die je herkent uit de duizend, is hij ook een ware kameleon die met gemak in de huid kruipt van de meest diverse historische en mythische personages.”

Op het festival kunnen we alweer genieten van een nieuwe topprestatie van Christopher Plummer. In Remember speelt hij een door dementie geplaagde nazi-jager. Hij doet dit met een precisie en een finesse die overduidelijk maakt dat hij er nog altijd zin in heeft en nog lang niet van plan is om zijn passie los te laten.

De uitreiking van de Joseph Plateau Honorary Award vindt plaats op woensdag 14 oktober om 14u in het Gentse Stadhuis.

Bron: FFGent