Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

12.08.2019

Christopher Nolans sounddesigner onthult innovatieve Dunkirk-technieken

door Vertigo

Sounddesigner Richard King werkt al samen met Christopher Nolan sinds The Prestige en won de Oscar voor Beste Sound Editing voor The Dark Knight, Inception en Dunkirk. Terwijl hij met Nolans nieuwe film Tenet bezig is, onthulde hij enkele innovatieve technieken die hij voor Dunkirk gebruikte.

“Voor een scène waarin een vliegtuig neerstort had Chris het geniale idee om de motor sneller in plaats van trager te laten draaien,” zegt King. “Ik stak een biljartbal in de droogkast bij mij thuis om het kletterend geluid van een losse krukas na te bootsen.”

“Luide geluiden zoals explosies zijn doeltreffender als ze worden vooraafgegaan door stilte,” vervolgt hij. “Denk maar aan de scène waarin de Britse soldaten zich verschuilen in het ruim van een metalen schip dat door de Duitsers als schietschijf wordt gebruikt. De impact van de kogels is zo shockerend omdat het zo’n rustige scène is.”

Volgens King komen sommige geluiden echter per ongeluk tot stand. “Ik ben eens gebotst met een Mercedes Benz,” zegt hij, “en het geluid van de impact was fantastisch. Verder heb ik ooit een betonblok op een auto laten vallen en hoewel de microfoon vernietigd was, leverde het een geweldig geluid op.”

De moeilijkste opdracht van Kings carrière was het sounddesign voor Batmans vliegtuig in The Dark Knight Rises. “We wilden niet dat de Bat als een helikopter klonk, maar een gonzend geluid maakte,” zegt King. “Het heeft lang geduurd voor we een manier vonden, waardoor het geen grote ventilator leek.”

Bron: IndieWire