Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

10.03.2020

Christopher Nolans monteur openhartig over spanning tussen duidelijk plot en originele visie

door Vertigo

Monteur Lee Smith heeft teruggeblikt op zijn samenwerking met regisseur Christopher Nolan aan Batman Begins, The Prestige, The Dark Knight, Inception, The Dark Knight Rises, Interstellar en Dunkirk. Laatstgenoemde leverde Smith een Oscar op.

“Chris maakt heel complexe films en ik denk dat het mijn job is om ze zo begrijpelijk mogelijk te houden,” zegt hij. “Er is niks ergers dan een film die het publiek zodanig in de war brengt dat het teleurgesteld is. Ons geheim is dat we altijd trouw blijven aan Chris’ originele idee, maar nooit een punt bereiken waarbij de kijker zich uitgesloten voelt.”

Smith zegt dat Nolans films bijgestuurd worden aan de hand van testvoorstellingen. De duidelijkheid van de plot mag echter nooit ten koste gaan van Nolans visie. “Zijn films zijn heel scherp afgesteld,” zegt Smith. “Sommige mensen begrijpen ze tot in de details. Anderen begrijpen er niks van, maar vinden ze toch goed.”

Voor hij The Dark Knight monteerde, werkte de Australische Smith samen met zijn landgenoot Heath Ledger aan de indie Two Hands. Smith stond dan ook versteld van de manier waarop Ledger plots een Amerikaanse blockbuster naar zijn hand zette.

“Vanaf dag één was ik onder de indruk van hoe ver hij was gekomen: van kleinschalige Australische film naar met een masker in de hand en de rug naar de camera het scherm domineren,” zegt Smith.

“Een tiental weken na het einde van de shoot kwam het nieuws dat hij overleden was,” vervolgt hij. “Dat is altijd triestig nieuws, maar hij was zo’n briljante acteur. Het is een groot verlies dat hij er niet meer is.”

Bron: IndieWire