Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

09.12.2020

Christopher Nolan haalt opnieuw uit naar Warner Bros, maar studio bijt terug

door Vertigo

Christopher Nolan heeft opnieuw uitgehaald naar Warner Bros’ plannen om volgend jaar al zijn films een gelijktijdige bioscoop- en streamingrelease te geven. “Warner Bros. heeft een eenzijdige beslissing genomen en de betrokken partijen niet eens ingelicht,” zegt hij.

“Geweldige filmmakers die jaren met passie en zorg aan bioscoopfilms met fantastische sterren hebben gewerkt, krijgen nu plots te horen dat ze ten koste van zichzelf een prille streamingdienst moeten helpen verkopen,” vervolgt hij.

“Ik heb nog nooit meegemaakt dat iedereen zo kwaad wordt omwille van één specifieke beslissing,” voegt hij eraan toe. “Het is een foute en slechte zakenbeslissing en ik ben blij dat Tenet niet betrokken was bij deze knoeiboel.”

Volgens WarnerMedia-CEO Ann Sarnoff is de beslissing echter deels gemotiveerd door de teleurstellende opbrengst van Tenet aan de Amerikaanse box-office. Ze wijst erop dat de film het veel beter deed in landen waar meer bioscopen open waren.

“Uit Tenet hebben we geleerd dat de Amerikaanse bioscopen nog niet helemaal klaar zijn om te heropenen en de mensen nog niet volop geneigd zijn om terug te keren,” zegt Sarnoff.

Ze voegt eraan toe dat de nieuwe releasestrategie voorlopig enkel geldt voor 2021-films. “Aan de hand van de box-officecijfers enerzijds en de kijkcijfers op HBO Max anderzijds zullen we bepalen of we dezelde strategie toepassen op onze 2022-films,” zegt ze.

“Nu blijven onze films echter liggen,” vervolgt ze. “Dit was volgens ons een creatieve win-winsituatie. De films verschijnen niet alleen in de bioscoop, maar zijn ook beschikbaar voor Amerikanen die niet naar de bioscoop kunnen gaan.”

Bron: IndieWire, AP