Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

12.09.2018

Christopher Nolan en Paul Thomas Anderson binden strijd aan tegen HDTV-effect

door Vertigo

Tegenwoordig maken HD-televisietoestellen gebruik van het zogeheten soap opera effect, een instelling waardoor alle bewegingen er vloeiender uitzien. Afhankelijk van de tv-fabrikant wordt de optie ook TruMotion, MotionFlow, Motion Interpolation, ClearScan, Auto Motion Plus, AquoMotion of De-Judder & De-Blur genoemd. In ieder geval zijn regisseurs Christopher Nolan en Paul Thomas Anderson ertegen.

“Velen onder jullie hebben gemerkt dat jullie werk er op tv anders uitziet,” schreef het duo in een open brief aan hun collega’s in de Director’s Guild of America. “Moderne televisies zijn tot buitengewone technische hoogstandjes in staat. Het is belangrijk dat we dergelijke technologie aanwenden om de kijker een zo getrouw mogelijke weergave van onze oorspronkelijke, artistieke visie te bieden.”

Nolan en Anderson willen zich ook de tv-fabrikanten richten. “We willen met hen in dialoog gaan,” schreven ze, “en regisseurs de kans geven om zich uit te spreken over het behoud van onze technische normen in de huiskamer.”

Als bijlage bij de brief zat een korte vragenlijst, in te vullen door de andere leden van de regisseursgilde. “Zo kunnen we beginnen te demonstreren aan fabrikanten hoe bezorgd we zijn om de manier waarop ons werk wordt voorgesteld, alsook een idee krijgen van wat de grootste aandachtspunten zijn.”

Eerder ondernamen bedrijven als Netflix en IMAX al gelijkaardige initiatieven in samenwerking met fabrikanten als Sony en Panasonic. De twee grootste spelers op de tv-markt, LG en Samsung, hebben zich echter nog niet in de discussie gemengd.

Bron: Dark Horizons