Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

16.07.2017

Christopher Nolan over zijn 70mm-clubje met P.T. Anderson en Quentin Tarantino

door Vertigo

Christopher Nolan experimenteert sinds The Dark Knight zowel met IMAX als met 70mm. Ook Quentin Tarantino en Paul Thomas Anderson werken graag met 70mm. Toen de Dunkirk-regisseur gevraagd werd of er sprake is van een 70mm-clubje in Hollywood, antwoordde hij min of meer positief:

“We leren allemaal van elkaar. Het analoge filmproces is de laatste jaren enorm bedreigd geworden door de technologiereuzen en de studio’s. Vandaar dat ik contact opnam met Quentin en Paul. We bespraken wat er gedaan kon worden. Met JJ Abrams had ik dan weer leerrijke gesprekken over filmen op IMAX. Ik leende hem voor The Force Awakens een lens die ik had laten maken. Zack Snyder gebruikte dezelfde lens op zijn beurt voor Batman v Superman: Dawn of Justice.”

Nolan onderlijnde ook dat digitaal draaien helemaal niet goedkoper is dan analoog: “Ik maak mijn films goedkoper dan eender welke andere blockbusterregisseur. Het ligt allemaal aan de studio’s die nieuw materiaal willen verkopen en verhuren om nog meer geld binnen te rijven. In plaats van te betalen voor fysieke kopieën gedragen ze zich nu als tv-kanalen die hun content uitzenden.”

Bron: The Playlist