Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

26.10.2021

Chloé Zhao ontkent dat Marvel-regisseurs geen inspraak hebben in actiescènes

door Vertigo

In 2018 zei cineaste Lucrecia Martel (Zama) dat ze paste voor Black Widow omdat ze van Marvel de actiescènes niet voor haar rekening mocht nemen. Volgens Chloé Zhao was dat niet het geval met haar MCU-avontuur Eternals.

Net als bij andere Marvel-films werden de actiescènes vooraf geanimeerd door het visuele effecten-team, een proces dat previsualization of previs wordt genoemd. Zhao zegt echter dat ze daar van in het begin bij betrokken was en dat ze dankzij previs verschillende dingen kon uitproberen.

“Marvel zei vanaf dag één: ‘Dit zijn de middelen die we gebruiken. We willen echter jouw versie van de film.'” zegt de regisseuse. “Ze vertelden me ook dat ze me zouden helpen omdat ik nog nooit met previs had gewerkt.”

Wat Zhao betreft, klopt het verhaal dat Marvel zijn regisseurs geen inspraak heeft in actiescènes niet. “Ik denk niet dat ik de enige filmmaker is die er zo over denkt,” zegt ze.

“Ik heb drieënhalf jaar drie keer per week een paar uur per dag voor een groot scherm gezeten om beslissingen te maken over hoe visuele effecten er in de echte wereld kunnen uitzien,” vervolgt ze.

Verder zegt Zhao dat ze het glijdende camerawerk van haar vorige films, waaronder The Rider en Nomadland, op Eternals wilde toepassen. “De camera brengt alles realistisch in beeld, zelfs m de actiescènes,” zegt ze. “Daarin beweegt hij op dezelfde manier als in intieme scènes met mensen die door een veld wandelen.”

Bron: IndieWire

Lees meer over: