Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

11.07.2019

Chinezen vallen over historische onjuistheden Mulan-trailer

door Vertigo

De eerste trailer van Disneys live-action Mulan-remake werd al ruim twintig miljoen keer bekeken, maar kon op veel kritiek rekenen in China omdat hij historische onjuistheden bevat.

Mulan is gebaseerd op de Chinese legende van Hua Mulan, een jong meisje uit het noorden van het 5e-eeuwse China dat in de oorlog met het zuiden ging vechten. In de trailer is te zien dat ze in een tulou woont, een rond huis uit de Ming-dynastie, duizend jaren later, dat geassocieerd wordt met het Hakka-volk uit de zuiderse provincie Fujian.

“Mulan is niet afkomstig uit Fujian,” schreef iemand op het Chinese sociale mediaplatform Weibo. “Ze neemt zeker ook de metro om zich bij het leger aan te sluiten?” Intussen is ook een filmpje waarin de Chinese uitstraling van de trailer gehekeld wordt als een poging om het westerse publiek te paaien viraal gegaan.

“De mengeling van orientaalse elementen die niet bij elkaar passen dient enkel om de Amerikanen iets vertrouwds en aantrekkelijks voor te schotelen,” wordt daarin gezegd, “en niet om respect voor een andere cultuur te tonen.”

Bron: IndieWire

Lees meer over: