Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

10.09.2021

Chinese bioscooprelease Shang-Chi genekt door uitspraken hoofdrolspeler Simu Liu?

door Vertigo

Door het problematische bronmateriaal wordt er al een tijdje gevreesd dat Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings geen Chinese bioscooprelease zal krijgen. In de Marvel-comics is Shang-Chi namelijk de zoon van het stereotiepe personage Fu Manchu en keert hij China de rug toe om in de VS te gaan wonen.

Hoewel de film beide zaken anders aanpakt, hebben uitspraken van hoofdrolspeler Simu Liu mogelijk het lot van Shang-Chi in China bezegeld. Onlangs dook er namelijk een interview met Liu uit 2017 op, waarin hij zei hoe zijn ouders China een ‘derdewereldland’ noemden waar mensen van honger omkomen.

Dat is mogelijk ook slecht nieuws voor Marvels volgende film Eternals. Er wordt al een tijdje gevreesd dat de film niet in China zal verschijnen nadat onder de aandacht kwam dat regisseuse Chloé Zhao het ooit een ‘land vol leugens’ noemde. Liu’s uitspraken lijken het Eternals niet gemakkelijker te zullen maken.

No Time to Die krijgt daarentegen wel een Chinese bioscooprelease. Het is samen met Dune een van de weinige 2021-blockbusters die daarin slaagt. Voor de vorige twee Bond-films Spectre en Skyfall was China de respectievelijk op één en op drie na grootste afzetmarkt buiten de VS.

Bron: Dark Horizons, Deadline, Variety