Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

14.05.2016

Chatterjee.com

door Anke Wauters

In Angry Indian Goddesses bewijst Tannishtha Chatterjee dat Indiase vrouwen ook over seks praten, in Parched klaagt ze de vrouwendiscriminatie in haar land aan. Recent was de Indiase actrice in het land als lid van de jury van MOOOV, het wereldfilmfestival waar de twee prenten gescreend werden. Vertigo blikte samen met de actrice ook even vooruit. In 2017 is Chatterjee te zien naast Nicole Kidman, Rooney Mara en Dev Patel in Lion, een productie van regisseur Garth Davis.

Waarover gaat Lion?

Chatterjee: “Het is een film over Saroo, een Indiase jongen die geadopteerd wordt door een koppel uit Australië. Twintig jaar later spoort hij zijn geboortefamilie op aan de hand van een nieuw technologisch snufje: Google Earth. Het speelt zich dus afwisselend af in Australië en in Calcutta. Het verhaal is heel erg divers, zeker voor Hollywood. En dat vind ik zelf belangrijk. Lion toont op een prachtige manier hoe technologie verschillende culturen kan samenbrengen.”

Kijk je op dezelfde manier naar internet?

“Mijn relatie met sociale media is heel erg dubbel. Ik vind het een fantastische manier om in contact te blijven met mijn familie als ik op verre locaties moet filmen. Het is bijvoorbeeld geweldig om ’s avonds te eten en een beetje mee aan tafel thuis te kunnen zitten dankzij Skype. Dat doe ik geregeld. En ik vind het ook handig om mijn fans op de hoogte te houden van mijn werk en mijn gedachten over actuele onderwerpen. Ik kan ze een sneak peak in mijn wereld geven.”

Hoe zie je de relatie tussen internet en film?

“Diversiteit is mijn stokpaardje en volgens mij zijn sociale media daar belangrijker in dan we soms denken. Via technologie kan je mensen toegang geven tot films en kunst van aan de andere kant van de wereld. Ik kan in Londen een film streamen gemaakt in mijn thuisland. We zijn altijd maar een link verwijderd van elkaar.”

Maar…

“Maar! (lacht) Technologie kan mensen zeker samenbrengen. Maar het is ook gevaarlijk: mensen geraken makkelijk verslaafd. Je mag nooit vergeten dat je in de echte wereld leeft en niet in de virtuele realiteit. Ik heb veel vrienden die constant op hun telefoon niets zitten te doen als ik met ze uitga. Technologie kan mensen dus ook isoleren. Dat heb ik ook al getoond in Island City, het debuut van Ruchika Oberoi dat vorig jaar meteen een prijs won op het filmfestival van Venetië.”

@ANK2D2