Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

04.07.2020

Charlie Kaufman neemt het op voor Netflix in streaming vs. bioscoop-debat

door Vertigo

In tegenstelling tot regisseurs als Steven Spielberg vindt Charlie Kaufman, wiens nieuwe film I’m Thinking of Ending Things vanaf 4 september te zien is op Netflix, niet dat streamingdiensten een negatieve impact hebben op cinema.

Volgens Kaufman ligt het probleem bij de studio’s. “Vroeger kon ik spelen en experimenteren, maar de sector is hard veranderd sinds 2008 toen de studio’s stopten met films te maken en blockbusters begonnen te maken,” zegt hij.

“De reden waarom Netflix filmmakers aantrekt, is dat ze nergens anders meer terechtkunnen,” vervolgt hij. “Het maakt mij razend als mensen zeggen dat Netflix cinema kapotmaakt. Films en studio’s hebben films kapotgemaakt en dat is de waarheid.”

I’m Thinking of Ending Things is gebaseerd op de gelijknamige roman van Iain Reid en volgens Kaufman is het gemakkelijker om een film gemaakt te krijgen als hij gebaseerd is op een boek, een comic of een bestaande film.

“Ik weet echter niet of Netflix op voorhand wist dat de film in tegenstelling tot het boek geen regelrechte thriller zou zijn,” zegt hij. “Ik denk zelfs dat ik het niet wist.”

“Het boek bouwt op naar een shockerende onthulling, maar ik had het gevoel dat het voor de hand liggend en teleurstellend zou zijn in de film,” vervolgt hij. “Met woorden kan je mysterieuzer uit de hoek komen dan met beelden.”

Kaufman voegt eraan toe dat hij geen geldschieters kon vinden voor een originele musical genaamd Frank or Francis met grote sterren en een budget van slechts elf miljoen dollar. Daarom is hij ook zelf boeken beginnen te schrijven. Zijn debuutroman Antkind is vanaf 7 juli beschikbaar.

Bron: IndieWire